RSS

Dispostion med Vim Outliner of Markups

07 Sep

Jag skrev för några månader sedan om outliners, idéstruktureringsprogram eller dispositionsprogram. De program jag tog upp var grafiska, även om jag nämnde några möjliga alternativ för terminalen. Ett av de program jag nämnde kallade jag för ”Vim two-pane outliner”, men som egentligen heter ”Vim Outliner of Markups”, VOoM. Nu har jag testat det och känner att den här pluginen för VIM passar mitt sätt att skriva.

Skriptet skapar en panel till vänster om texten. I den hittar man ”rubrikerna” som en slags innehållsförteckning till texten. Genom att gå till en rubrik och trycka Retur kan man hoppa till den delen av texten. Förteckningen visar den struktur som man har gett dokumentet och det går att fälla ihop underavsnitt för att se de mer övergripande rubrikerna. Det här är inte helt olikt hur man kan få Navigator att fungera i LibreOffice och OpenOffice.org.

Till höger har man den text man håller på att skriva. Den påverkas inte alls av innehållsförteckningen, men den måste innehålla något som VOoM känner ingen som en rubrik eller speciell markering. Med andra ord måste texten ha en struktur som markeras på något sätt.

Markera upp texten

När det gäller att markera rubrik behöver man inte uppfinna hjulet, för det finns många markeringsspråk som erbjuder möjligheten att strukturera en text och VOoM stöder flera av dem. Dessutom finns det några plugins till VIM som också kan göra det. Här är en lista på några av de möjligheter vi har.

Lär man sig något eller några av de här markeringsspråken, så går det lätt att strukturera upp sin text för att använda tillsammans med VOoM.

Dessutom finns det en funktion för att vika ihop (eng. fold) text i VIM. Även det stöder VOoM, om än på sitt speciella sätt. Man gör nämligen en markering i texten med tre måsvingeparentestecken, {{{. Efter parentestecknen skriver man en siffra, 1-3, beroende på vilken nivå avsnittet ska ha i strukturen. VOoM läser av det här och kan skapa en post i innehållsförteckningen på den rad där parentesen finns.

Ett exempel på hur VOoM kan se ut när man har markerat med parentestecken.

Ett exempel på hur VOoM kan se ut när man har markerat med parentestecken.

Installera

  1. Man laddar ner skriptet på vim.org.
  2. Packa upp filen, gärna i mappen ~/.vim. Det skapar en mapp som bland annat innehåller undermapparna doc och plugin.
  3. I mappen plugin finns det en mapp som heter ”voom” och en fil ”voom.vim”. Kopiera eller skapa länkar för dessa i mappen ~/.vim/plugin.
  4. Jag fick sedan skapa mappen ~/.vim/doc och kopiera eller länka innehållet mappen doc som finns i den uppackade filen.
  5. Installationen ska nu vara klar.

Använda

Starta nu VIM och ge följande kommando.

:Voom

Det här öppnar innehållsförteckningen till vänster, men eftersom det är ett tomt dokument finns det inga poster i den. Men pröva att växla mellan förteckningen och textdel med hjälp av Tab-tangenten.

Själv använder jag ofta txt2tags för att formatera mina texter. När jag har öppnat en sådan fil, anger jag följande.

:Voom txt2tags

De rubriker jag angett för de olika avsnitten dyker nu upp i innehållsförteckningen. Jag navigerar med hjälp av piltangenterna och hoppar till ett avsnitt genom att markera det och trycka Retur.

Jag kan också ändra om i ordningen i min text genom att hålla nere Ctrl-tangenten och använda piltangenterna. Texten kommer att flyttas automatiskt. Flyttar jag runt i själva texten och lägger till nya avsnitt, så uppdaterar VOoM förteckningen så fort jag med Tab-tangenten rör mig dit.

Det som överraskade mig lite, vara att när jag stänger ner ett dokument blir innehållsförteckningen kvar. Jag måste då med :q även stänga den.

Tangentkommandon för VOoM
För att … Kommando
Klättra i trädet Piltangenterna
För att välja en nod Retur
Växla mellan träd och text Tab
Expandera/fäll ihop nod Mellanslag (Även zo, zc, zR, zM kan användas)
Flytta upp noden Ctrl+uppil
Flytta ner nod Ctrl+nedpil
Flytta nod in i trädet Ctrl+väpil
Flytta nod ut i trädet Ctrl+höpil
För att stänga menyn :q
Hitta flera kommandon :Voomhelp

Det lilla jag har testat VOoM så här långt har allt fungerat bra och jag är glatt överraskad att det fungerar så smidigt. Nu skulle jag kunna lägga av med Gjots2 och förflytta hela mitt skrivande till terminalen. Tillsammans med txt2tags kan jag sedan markera upp texten ännu mer, lägga till tabeller, bilder och länkar, för att sedan omvandla den till HTML eller LaTeX beroende på vad jag vill göra med den.

Eller så kan jag ha VIM och VOoM som ett anteckningsblock, där jag kan strukturera texten på enklast möjliga sätt. Det blir ett bra sätt att strukturera och organisera mina tankar.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 september 2013 i Dator, Gör så här, Terminalen

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.