RSS

Barn och rådjursbajs

05 Nov

Ett av de mest uppskattade inslagen på den avdelning där jag jobbar, är skogsutflykten med 2-åringarna. Vår skog är inte så stor och den ligger bara utanför staketet. Det är inte heller långt vi går. Men för en 2-åring är det ett riktigt äventyr. Tänk att det kan vara så kul att gå iväg med ryggsäcken, äta sin lilla matsäck och titta på rådjursbajs.

Onsdagar är vår skogsdag. Då tar tar vi på västarna, ryggsäckarna och samlas vid grinden till skogen. Idag var det den 3:e utflykten för säsongen, så barnen är ännu inte riktigt inne i rutinen, men entusiasmen är det inget fel på.

Vår väg längs med huset ändå till vi kommer till tvättstugan. På vägen passerar vi en brant. Det är ganska långt ner om man är 2 år. Vid tvättstugan tar vi av in mot skogen och berget. På ett ställe passerar vi ett träd som har något som ser ut som en ryggsäck eller en rumpa, tycker barnen.

Vår rastplats ligger på berget precis ovanför vår gård, så vi kan se ner på hur de andra barnen leker. Det här är utflyktens klo! Att få sätta sig ner där på berget och plocka fram det man har i ryggsäcken, spännande och kul. Det kan vara frukt, kex, mackor eller mer fantasifulla saker, men det spelar ingen roll. Huvudsaken är att man har något. En mumsig stämning sprider sig där på berget medan barnen äter.

En stor del av den här utflykten handlar om att vi gör något tillsammans. Det är en social grej. Vi kan sitta länge och prata om ditt och datt. Ibland händer det något som kan fånga vårt intresse. Idag hände något som inte händer så ofta. En hund med matte går förbi. Vi kan också hör gäss flyga förbi, även om vi inte kan se dom på grund av diset.

Efter matsäcker går vi en liten runda i skogen för att titta om det händer något som kan vara värt att titta på. Vi klättrar upp en liten bit på berget och passerar Myrstenen. Under stenen kan vi i början på sommaren hitta myror och spindlar. Nu på hösten är det däremot tomt. Vi skrämde väl iväg de små stackarna senast. Men det går ju alltid att klättra upp på stenen och hoppa ner. Det är kul!

Promenaden går vidare genom skogen. Det är inte så mycket som händer där nu på hösten. Så det kan vara svårt att hitta något i naturen som kan tänkas fånga barnens intresse. Men det är en sak vi letar efter varje gång, även om det kan vara svårt att hitta ibland.

Vi går uppför backar, ner för backar, kliver över grenar och rötter, vejer för buskar och träd. För en 2-åring är det en motorisk utmaning att vistas i skogen. Och där finns det mängder med underbara pinnar, som det är så frestande att ta med sig. Barnen släpar och drar. Det är mängder med härlig och glad rörelseenergi som får sitt utlopp under den timme vi är ute.

Så hittar vi det som nog är det mest intressanta som finns i skogen. Det slår till och med pinnarna. En av flickorna ropar att hon hittat det. Och ja, där på marken ligger rådjursbajset! Alla barnen kommer fram för att titta. Tänk att rådjuren bajsar på marken! De använder vare sig blöja eller potta. Sånt är tänkvärt och fascinerande.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 05 november 2008 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: