RSS

Ubuntu på svenska

30 Mar

Idag är det någon som har sökt på följande och kommit till min blogg: hur laddar jag ner svensk till ubuntu. Jag tolkar det som att personen vill veta hur man laddar ner en svensk version av Ubuntu. Det är faktisk mycket enkelt och går i princip automatiskt.

Först laddar man ner den senaste versionen av Ubuntu. Den kommer som en s k skivbild och kan alltså inte brännas till en CD-skiva hur som helt. Man måste bränna den som just en skivbild. Hur du gör det beror på vilket brännarprogram och vilken version av det som du har. När man har gjort det, startar man om datorn.

Så blir det svenska

När datorn startar om får man upp en lista på många språk. (Det här tror jag kommer att se annorlunda ut i nästa version, som kommer den 29 april i år.) Med piltangenterna kan man sedan röra sig mellan de olika alternativen. Man går lämpligen till svenska och trycker på tangenten Enter. Nu ändrar sig texten i menyn från engelska till svenska. Du kommer nu också att kunna använda till svenska tangentbord fullt ut. Men kolla för säkerhets skull genom att trycka F3-tangenten. Alternativet sweden ska vara markerat.

Det tar en liten stund innan Ubuntu har laddats, men sedan ska du se skrivbordet.

För att börja installera (OBS! Klicka inte på installera-ikonen för ännu du verkligen vet att du vill installera på datorn.) klickar du på installera-ikonen på skrivbordet.

Den första frågan du får är vilket språk du vill använda under installationen. Eftersom du redan valt svenskt tangentbord, kommer programmet att anta att du vill ha svenska. Texten upplyser dig om att det är det språk du väljer här som kommer att bli standardspråk för datorn. Är du nöjd med det går du bara vidare genom att klicka på knappen Framåt.

I slutet av installationen kommer du att se en upplysning om att språkfiler laddas ner och det finns en knapp som gör att du kan avbryta det hela. Rör inte den knappen!

Om du skulle vilja ha flera olika språk att byta mellan, går det också bra. För när installationen är klar kan du välja att installera även andra språkpaket.

När installationen är klar startas datorn om och du ombeds att ta ut CD-skivan. Efter omstarten kommer du att ha en svensk version av Ubuntu.

Översätts av frivilliga

Men tänk nu bara på en sak. Det här med översättningar till olika språk gör i Linuxvärlden av frivilliga, folk som oftast sitter på sin fritid med den uppgiften. En svensk som oftast syns som översättare är Daniel Nylander. Vi har bl a honom att tacka för att Ubuntu är på svenska.

Det här innebär att det är inte troligt att alla små program finns på svenska. Därför kan du stöta på program som bara finns på engelska.

Om det råkar vara ett program som du verkligen tycker ska finnas på svenska, så kan du höra av dig till utvecklarna och fråga om det är OK att du översätter deras program. De brukar vara väldigt glada för den hjälpen. På det sättet kan du själv vara med och bidra. Du blir en aktör, inte bara en passiv konsument av datorprogram.

Men själva Ubuntu är på svenska. Se det är bara att ladda ner och pröva. Det kommer en ny version den 29 april i år. Det kostar ingenting om du redan har en dator du kan använda.

Creative Commons License
Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 30 mars 2010 i Dator

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: