RSS

Är det här framtiden för Ubuntu?

08 Dec

För att rätta till det som brukar kallas Bugg #1 jobbar man på att göra Ubuntu allt mer intuitiv, snygg och lätt att använda. Man under de senast åren gjort flera betydelsefulla förändringar. Och nu kanske vi har fått en inblick i hur framtidens Ubuntu kommer att se ut.

Det är Jono Bacon som har börjat lägga upp filmer på hur det nya skrivbordet ser ut och fungerar. Han har också beskrivit processen bakom det nya utseendet i en artikel i datortidskriften Linux Format #139 (Christmas 2010).

Gamla skrivbord

Tidigare har de stora kombatanterna om skrivbordets funktion och utseende varit GNOME och KDE. Den förra hittar man i Ubuntu, medan den senare används i Kubuntu. Men dessa skapades för den traditionella PC:n.

För er som kör Windows, operativsystemet som finns på nästan alla datorer som säljs ute i affärerna, kan det här verka lite konstigt. I Windows har man nämligen bara det skrivbord som följer med Windows. Men i Linuxvärlden finns det fler att välja på. Man kan alltså pröva sig fram till vad man tycker fungerar bäst och vad som passar just den dator man använder.

Nya Unity

Nu kommer alltså Ubuntu med det man kallar Unity, som ännu ett bidrag till skrivborden i Linuxvärlden. I Unity har man istället utgått från de små netbook-datorerna. Där är utrymmet mer begränsat, fram för allt i höjdled, vilket ställer större krav på att man utnyttjar utrymmet på bästa sätt. Det här gäller väl också de moderna bildskärmar vi har idag, eftersom de har blivit bredare, inte högre.

Ska vi bli lite mer tekniska en kort stund, så är förändringen djupare än själva utseendet. Tydligen tänker man sig att byta ut den gamla grafikmotorn X.org mot någon som heter Wayland. Fråga mig inte om skillnaderna, men det verkar som X.org har vissa begränsningar som Wayland inte har.

Men frågan är om inte det här kommer att dyka upp i den vanliga Ubuntu också. Redan nu kan man testa. Jono Bacon beskriver hur man gör. Jag har för mig att jag har läst att Unity ska vara standard i nästa Ubuntu, den som heter Natty Narwhal och kommer i april 2011. Och det skulle verkligen förändra Ubuntu!

Det här med Unity har väckt en hel del misstänksamhet inom Linuxvärlden. Kommer det att vara slutet för GNOME? Och varför går Ubuntu sin egen väg? Och många nördar rynkar på näsan och tycker att nu har väl Linux ändå blivit lite för enkelt. Lösningen för dem är att byta till ett nördigare operativsystem.

Framtidens utseende

Men ser man till Bugg #1 är det här en logisk utveckling. Och den här utvecklingen kommer också att drivas av Google med sitt nya Chrome OS. Så vi står nog inför en hel del nyheter inom datorvärlden under 10-talet. Alla kommer väl inte att vara glad.

Den stora frågan är bara hur alla datoranvändare som inte är nördar kommer att reagera? Det är ju dem som Ubuntu i första hand är inriktade mot. Och det handlar om buggen som fortfarande inte är fixad.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 08 december 2010 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

2 svar till “Är det här framtiden för Ubuntu?

  1. Rune.K

    09 december 2010 at 10:51

    Vilket ståhej det är om Unity. 😉
    Vill man prova en skrivbordsmiljö av ungefär samma typ och som redan är färdig, så finns Kubuntu Netbook.

     
    • Maths

      09 december 2010 at 14:45

      Delvis kan jag hålla med dig. Men det här är ett brott mot traditionerna. Man försöker lösa vissa problem på ett nytt sätt och sånt väcker alltid debatt. Före 2005 (eller något sånt) var det ett ståhej om det grafiska över huvud taget, men nu accepterar de flesta inom Linuxvärlden det.

      Sedan har vi tanken kring hur en total nybörjare ska klara sig i Ubuntu. Det har varit ganska enkelt hela tiden, men utvecklarna filar på att få det ännu bättre. Men tänk dig någon ny som vill pröva. Den har ingen aning om GNOME, KDE Xfce eller vad det nu finns för något. Den personen vill bara enkelt kunna utföra sina vanliga sysslor.

       

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.