RSS

5 sätt att surfa säkert

08 Dec

TechWorld har idag en artikel om hur man kan surfa säkrare. De ger fem tips. Men varför fem tips? Lösningen ges ju redan i andra stycket.

Den riktigt orolige bör även överväga att koppla upp sig mot internet via en annan plattform än Windows för att minimera risken för angrepp.

Och slutsatsen är inte heller så dum.

Majoriteten av skadlig kod på nätet bygger på sårbarheter i Windows. Genom att helt eller delvis köra valfri webbläsare i Linux-miljö (eller OS X för den delen) minskar därför risken för angrepp rejält.

Flera Linuxdistributioner som Ubuntu och Knoppix kan köras direkt från en så kallad live-cd eller ett usb-minne. Skyddet är dock inte hundraprocentigt, då java-baserad skadlig kod visat sig kunna rikta sig mot flera plattformar samtidigt.

En eloge till tidningen och artikelförfattaren för att de är så tydliga med hur hotbilden ser ut idag. Den kan ändras framöver, men nu ser det faktiskt ut så här. Så därför gör alla företag och privatpersoner som använder Windows-maskiner direkt mot nätet den största säkerhetsmissen man kan göra idag.

Visst finns det hot även mot Ubuntu. Och som det nämns i artikeln är Java ett hot mot alla datorer där det finns installerat. Därför ska man inte installera Java om man inte måste. Men det är inget problem om man kör Ubuntu från en CD-skiva, för Java är inte installerat från start. Likaså är skript på webbsidor också något man bör tänka på, men här finns en del tillägg till Firefox för att komma runt det problemet.

Mina 5 tips för ett säkrare surfande är följande.

 1. Undvik Microsoft. Använd inte Window på internet!
 2. Firefox och Chrome. Använd inte Internet Explorer utan någon annan webbläsare! Det går att ha flera webbläsare. Man kan då använda dem för olika typer av surfande. I Firefox finns det ett par tillägg som man sedan bör installera och lära sig att hantera: NoScript och AdBlock Plus.
 3. Ubuntu. Kör Ubuntu eller något annat operativsystem med Linux som grund. Till och med Mac går bra. Det går dessutom att ha flera operativsystem på samma dator, även om man bara kan köra ett åt gången. Se även punkt 5 nedan.
 4. Live-CD. Kör Ubuntu eller Knoppix direkt från en CD/DVD-skiva. Eftersom operativsystemet körs i datorns arbetsminne och det inte går att skriva till CD/DVD-skivan försvinner allt man inte sparat på ett USB-minne när man startar om datorn. Det här är ett slags engångsdator. Här kan det i och för sig bli svårt om man använder Bank-ID.
 5. VirtualBox. Kör en virtuell dator med Ubuntu som gästsystem och använd en bryggad anslutning. Då kommer gästsystemet att se ut som en egen dator på nätverket. Då går det t o m bra att ha Windows i botten, tror jag. Efter varje användning gör man en återställare av gästsystemet, som då blir som nytt. Även det här är en slags engångsdator.
Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 08 december 2010 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , , ,

2 svar till “5 sätt att surfa säkert

 1. Joel Sjögren

  09 december 2010 at 11:04

  Hur gör man för att gästsystemet ska återställas varje gång, då?

   
  • Maths

   09 december 2010 at 14:40

   Du skapar en ögonblicksbild som du kan återgå till när du startar om gästen.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: