RSS

Digitaliseringen inte digital

12 Jun

Jag läser i Lärarnas tidning en intervju med Malin Frykman om digitaliseringen i skolan. Budskapet verkar vara att vi ska glöma de digitala verktygen, för digitalisering är något annat. Det känns väl lite fräschat att det begreppet problematiseras lite, för det har länge varit en floskel.

– Digitaliseringen är inte något digitalt. Det handlar helt enkelt om att leda en förändringsprocess, inte om ett IT-projekt. Fokus ska vara på målen i styrdokumenten, säger Malin Frykman.

I Malin Frykmans version handlar det om att skolan ska anpassa sig till det som finns i samhället.

När samhället blir alltmer digitalt måste skolan vara i takt med samhället. Man ska utbilda elever för att leva, verka och må bra i ett alltmer digitaliserat samhälle. Hon tycker att fokus har legat alldeles för mycket på en–till–en och digitala verktyg.

Vad säger hennes påståenden egentligen? Jag blir inte klokare. Jag blir inte övertygad. De "konkreta råden" känns inte heller så tydliga, bara gamla floskler.

Att digitaliseringen inte i första hand är digital, är jag väl med på. Det digitala är ett verktyg, inte ett mål i sig. Men en digitalisering innebär väl att på något sätt lära sig använda och förstå sånt som datorer, surfplattor och smarta telefoner. Det här skapar andra förutsättning i samhället, för hur man gör vissa saker.

Men frågan blir ändå: vad är en digitalisering? Vad krävs det av skola och förskola för att det ska anses vara inne i en process med ökad digitalisering?

En sida av saker, är att det finns en stark lobby från företag som producerar hårdvara och mjukvara, att skola och förskola ska köpa deras produkter. Utan att man egentligen har tänkt till kring det pedagogiska eller utvecklat och testat sånt som "pedagogiska appar". Så att glömma datorerna och Paddorna, kan vi glömma. De är faktiskt centrala i hela processen.

Det som ändå inte är digitalt, men som är viktigt, är att vi lär oss att använda dessa nya verktyg med förnuft och att förstå hur de fungerar och hur man skapar dem. Och en stor portion skepsis, att styra runt alla hypar.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 12 juni 2017 i Dator, IKT, Jobbet

 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: