RSS

Linux på skrivbordet

15 Sep

Linux har precis fyllt 25 år och finns överallt. Inte bara det: Linux är störst överallt. Utom på skrivbordet. Nästan varje år säger man, att nu kommer året som Linux slår igenom på skrivbordet, men det tycka inte hända.

Nu läser jag hos TechWold att statistiken ändå är svagt positiv. I en undersökning av Net Applications att andelen nu har passerat 2 procent. Med tanke på den dominans som Linux har inom andra områden, kan det här kännas märkligt.

Den kanske främsta orsaken han nämner för det bristande intresset är att företag och organisationer som genomför upphandlingar sitter fast i proprietära miljöer som man vill bygga vidare på. Björn Lundell anser att många beslut av den här typen som tas i dag kommer att bli förödande för framtiden, att de innebär att man gräver sig fast i proprietära it-miljöer.

Två andra saker som nämns, är att operativsystemet i sig blir allt mer ointressant när allt ändå ligger i molnet och man i princip bara behöver en webbläsare. Likaså nämner man att Linux är så "splittrat", vilket i klartext skulle innebära att folk inte har en sak att förhålla sig till, som när det gäller Windows och Mac.

– Jag har svårt att se att Linux på skrivbordet ska slå hos konsumenter. Men det händer en del på stora företag där det finns it-kompetens, säger Niklas Andersson, konsult på det egna företaget Abertura.

Precis så: där det finns IT-kompetens. Det betyder i praktiken att andra fattar beslutet och att tekniker ser till att allt fungerar. En vanlig användare på ett företag behöver inte göra mer än vad en konsument gör när hen handlar en dator med Windows i butiken.

Ubuntu: Linux för alla

Men även om många företag skulle gå över till Linux på sina skrivbord, skulle de anställda gå hem och installera Linux på sin dator hemma? Knappast!

När den sydafrikanske entreprenören Mark Shuttleworth skapade Linuxdistributionen Ubuntu 2004, förklarade han att bugg nr 1 var att det inte fanns några datorer med Linux att köpa i vanliga affärer där man sålde datorer. 2016 har det fortfarande inte hänt så mycket. Trots Ubuntus stora framgångar och trots att Ubuntu nu är ett högst användarvänligt och snyggt operativsystem, har det inte gått att få ut det på folks skrivbord. Men Mark har ändå ansett att bugg nr 1 är fixad. Det verkar lite konstigt i mina och många andras öron.

Kunskapsbrist

Jag läser en artikel av IT-journalisten Bruce Byfield, What Windows Users Don’t Know, och jag tror att han är något på spåret. Hans tes är att vanliga användare av Windows helt enkelt saknar de mest grundläggande kunskaperna för att över huvud taget få in Linux på sin dator. Nu med all uppståndelse kring Windows 10, skulle det vara ett perfekt läge att gå över till Linux. Men gör folk det? Nej. Varför?

Jo, därför att man skaffar sig inte en Linux på samma sätt som man skaffar en Windows eller Mac. Det finns inte datorer med ett förinstallerat Linux i affärerna. Tröskeln för att skaffa Linux blir väldigt hög. Med Windows har folk vant sig vid att inte behöver göra något själva. Allt är fixat och klart. Dessutom är Windowsanvändare så inlåsta att de inte har så många alternativ eller ens, på grund av licensen, får göra något.

Part of the problem may have been the technical cringe that afflicts most Windows users, paralyzing them when called on to do anything for themselves, as if pressing the wrong key might cause their computer to explode. By contrast, as a more or less typical Linux user, my first impulse is to research a problem and start experimenting. For all my attempts to empathize, I had assumed that someone interested in installing Ubuntu would have a similar attitude.

Hans slutsats ser ut så här.

However, the more I thought, the more I realized that the problem ran deeper than any cultural cringe. In fact, the technical cringe was a probably be my condescending explanation for something far simpler: a comprehensive lack of knowledge.

Han går sedan vidare och anger ett antal steg där Windowsanvändaren kan köra fast och helt enkelt ge upp.

Kunskapströsklar

Den första frågan är vilken Linuxdistribution man ska använda. Bara begreppet distribution är förvirrande för den oinvigde. Och var får man tag i den? Men personen får reda på att man kan gå till Ubunut.com för att få tag på den.

Personen hittar till nedladdningssidan, men där tar det stopp. Vilket av alla alternativ ska man välja? Till slut kanske det framstår att det är desktop man ska välja. Och hur förhåller man sig till de systemkrav som finns? Vet ej. Och vilket nedladdningsalternativ ska man välja?

Men till slut får vår Windowsanvändare ner en ISO-fil. Vad gör man med den? Den går inte att använda som den är. Nå, personen får över den på rätt sätt till en DVD-skiva eller USB-minne.

Sedan får man vet att man måste fixa med starthanteraren och stänga av något som kallas "secure boot". Här kan Windowsanvändaren verkligen känna att den har fått nog. Och en "live-cd" vad är det?

Kommer personen över även den här tröskeln, har den lärt sig en hel del. Men nu finns det saker i själva installationen man behöver kunna. Partitionering, kryptering, LVM, tredjepartsprogram är begrepp att försöka förstå. Det här steget blir svårt, trots att installationen har förenklats något otroligt de senaste 10 år. Och så har vi möjligheten att fortfarande ha Windows kvar och låta två operativsystem dela på en hårddisk. Hade man behövt förbereda Windows på något sätt innan? Frågorna är många! Att bara acceptera de förinställda värdena är frestande.

Och det här gäller bara själva installationen! Därefter vidtar andra kulturella och tekniska aspekter det gäller att ha kunskap om.

Här är två citat som sammanfattar Byfields artikel.

If Windows discourages users from do-it-yourself, then Linux discourages them by assuming a high level of expertise and ask for choices about matters that many users have not even realized were a matter of choice.

Consequently, when Windows users do try Linux, they rarely receive the education they need to succeed. Most of them, I imagine, retreat back to Windows, where, despite the invasions of privacy and all the other problems, the situation is at least familiar.

Förnyat datakörkort

Om vi antar att vi får fortsätta att leva med ett läge där vi inte hittar Linuxdatorer i affärerna, hur ska vi utbilda folk så att kunskapströskeln försvinner? Kunskapsbrist botas bara med utbildning. I början av 2000-talet pratade man om datorkörkortet. Det var i praktiken ett körkort för Windows och än i dag kommer det ut böcker om varje ny Windowsversion och varje ny version av MS Office. Hur ska vi utbilda svensken så att det även går att ta sig till Linux?

Ju mer folk visar intresse för Linux desto större är chansen att det även dyker upp förinstallerat på datorer i affärerna. Då kommer den höga tröskel som finns idag att vara bort. Men vi är långt ifrån där ännu.

 
4 kommentarer

Publicerat av på 15 september 2016 i Dator

 

Etiketter: , , , , ,

4 svar till “Linux på skrivbordet

  1. Daniel Malmgren

    16 september 2016 at 19:44

    Jag tror att det egentligen beror på två stora saker:

    1. Gemene man har ingen aning om att man kan ha något annat än Windows på datorn, det är över huvud taget ingenting man reflekterar över. Man har nog eventuellt hört talas om Linux, men har ingen aning om vad det är eller vad man skulle kunna ha för nytta av det.

    2. De program man vill köra funkar inte under Linux. Det är åtminstone det som hindrar mig. Försökte ett tag för några år sedan att köra Ubuntu på min primära laptop, men gav snabbt upp då det blev väldigt mycket meck med allt man skulle göra. Slutade med att jag körde det mesta i en virtuell Windows-dator i vmware Player och då kändes det som att det lika gärna kunde kvitta…

     
    • Maths

      17 september 2016 at 11:42

      Tack för dina synpunkter! Visst, den första tröskeln är naturligtvis att inse att man har alternativ. Vet man inget annat är man helt inlåst. När det gäller enskilda program har ändå folk insett att det finns alternativa webbläsare. Chrome har nu över 50%. Men att man kan byta operativsystem finns ännu inte på kunskapskartan.

      När det gäller program är det frågan om vilka man anser sig behöva. Den känsla jag får, är att många i princip använder sin webbläsare. Inget annat. Mycket av det man vill göra sker ändå på nätet, t ex med Googles GMail och Google Docs. För många är det helt klart en tröskel att hitta alternativen på Linux och att lära sig hur dessa fungerar. Alltså återigen en kunskapströskel. Men kanske kommer man inte dit förrän man står där med sin Linux och undrar var Photoshop finns.

      Nu lyckades tydligen du installera Ubuntu, men hur många skulle klara sig ända dit? Vilka förkunskaper hade du?

       
      • Daniel Malmgren

        18 september 2016 at 14:04

        Nja, jag är dataingenjör i grunden och har kört Linux i många år. Minns dock första gången jag installerade Linux, det var Redhat 7.1. På den tiden var det tämligen krångligt, minns att det tog mig ett par dagar innan jag kunde börja använda datorn. Nuförtiden är ju installationen precis lika enkel som Windows, så det är ju som du säger inget hinder.

        Vad gäller program så jobbar jag på en väldigt Windows-centrerad arbetsplats och behöver t ex Visual Studio och SQL Enterprise Manager och det är då det blir jobbigt att köra Linux. Gäller det bara surf och ordbehandling så finns det ju verkligen inga hinder och det är väl förstås det gemene man använder datorn till. Å andra sidan kanske de vill spela de senaste spelen på datorn, då antar jag att det också är problem om man kör Linux? Vet att det var så förr, har inte hängt med utvecklingen där…

         
        • Maths

          18 september 2016 at 20:16

          Då har du ändå en stor datorvana och kan mycket som gemene man inte har någon kunskap om. Själv började jag 2003 med Red Hat Linux 8, som kom som 4 CD-skivor med Datormagazin. Jag hade innan läst på lite, vill jag minnas. När jag några år senare försökte installera Debian, var jag tvungen att ge upp. Även Debian går att installera idag. Men på resan har jag lärt mig så pass mycket att jag förstår vad som krävs av mig och vad som kommer att hända och jag väljer olika alternativ.

          När det gäller spel har det faktiskt hänt en hel del. Kör man Ubuntu har man möjlighet att installera Steam och då få tillgång till många spel. Jag vet inte exakt hur mycket som har portats till Linux, men det är inte helt kört som det var för 5 år sedan. Så även om man inte har tillgång till hela gamuten av spel från Windows så finns det lite att välja på. Är själv inte någon gamer, så jag har inte den kollen.

           

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.