RSS

Linux fyller 25 år

25 Aug

Jag vill sälla mig till många skribenter på nätet, som idag vill säga grattis till Linux. För idag är det exakt 25 år sedan Linus Torvalds för första gången berättade som sitt "hobbyprojekt". I september samma år laddade han upp sin kod på en FTP-server och gjorde det möjligt för alla intresserade att ladda ner koden. Och idag kan vi säga att Linux, tillsamman med övrig fri och öppen programvara, har tagit över datorvärlden.

Det hela startade alltså den 25 augusti 1991 och i liten skala. Linux är idag överallt. I klockor, bilar, vitvaror, likaväl som routrar och större delen av alla servrar på internet, samt i rymdfarkoster och stordatorer. Chansen att du som läser det här har något som kör på Linux, är stor.

I år har dominansen haft sådan märkbara effekter som att Microsoft har slutat kalla Linux för en cancer. Istället har man själv bidragit till källkod i Linux. Man har även genom Ubuntu gjort det möjligt att i Windows 10 köra grundläggande Linuxprogram, t ex Bash, men också att köra vissa Microsoftprogram på Linux.

Födelsedagen uppmärksammas t ex på IDG.se. Vill man ha en bra historisk tillbakablick, kan jag rekommendera artiklen Linux at 25: Why It Flourished While Others Fizzled av Christopher Tozzi, historiker på Howard University, men också Paul Venezias Linux at 25: How Linux changed the world. Eller varför inte History of Linux på Wikipedia.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 augusti 2016 i Dator

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: