RSS

Den första webbplatsen

07 Aug

Vilken är den äldsta webbplatsen på nätet idag? Går det över huvud taget att reda ut den frågan, med tanke på hur många det finns idag?

1989 kom Tim Berners-Lee, som jobbade på CERN, med det första utkastet till den infrastruktur som skulle bli World Wide Web. Där och då började det hela ta form. Den första offentliga webbplatsen lade han själv upp den 20 december 1990. Syftet med den var helt enkelt att berätta om den nya teknologin. Det här var snart 25 år sedan. Så vilken är den idag äldsta webbplatsen?

Det är fortfarande den sidan. För den finns kvar! Besök The World Wide Web project och kolla på informationen för sidan. Den är senast ändrad tor 3 dec 1992 09:37:20! Det här är både den första och den äldsta webbplatsen på nätet.

Hur det fungerade 1990-92 kan man få en uppfattning om, när man ser det i den simulering av den line-mode browser som finns. Här pratar vi grön text på svart bakgrund. Sidan skrivs ut rad för rad, bläddrar nedåt på sidan gör man med Retur-tangenten och länkar är nummer man ska skriva in och sedan trycka Retur.

Skärmdump av Libwww Line Mode Browser

Det man behöver förstå är att den här webbläsaren hanterades från kommandoraden. Någon grafisk webbläsare var det inte. Det fanns datorer med grafik vid den tiden, men utvecklarna hade inte någon erfarenhet i den typen av programmering. Dessutom ville man att den skulle gå att använda på flera olika typer av operativsystem.

The name "Line Mode Browser" refers to the fact that, to ensure compatibility with the earliest computer terminals such as Teletype machines, the program only displayed text, (no images) and had only text input. (Wikipedia)

Det närmsta man kommer idag, är väl på Linuxdatorer där man kan använda elinks eller lynx, vilka är webbläsare för terminalen. Men den första webbläsaren skapades för att kunna köras även på teleprintermaskiner. Vill man förstå lite mer av själva principen, måste man även läsa om det som kallas line editor, som är en slags textredigerare där man bara kan redigera en rad i taget. The Libwww Line Mode Browser, som den heter, har nu mera sitt hem hos W3C. En av de första grafiska webbläsarna vara Mosaic, som kom redan 1993.

Men webbläsaren är bara verktyget för att läsa de textdokument som en webbsida består av. Redan de första specifikationerna innehöll hur man skriver de viktiga länkarna. Men där finns också formateringar som rubriker, stycken och listor. Sedan var det upp till webbläsaren att tolka allt det här. 1993 fanns det ett utkast till HTML-specifikation, men det dröjde till 1995 innan den första officiella version 2.0. Då fanns det flera grafiska webbläsare som kunde skynda på utvecklingen. Men faktum är att grunderna idag fanns redan 1992.

1992 var det här framkanten på den teknologi som vi idag tar för givet och där möjligheterna är så oändligt mycket större och mer komplexa. 1993 blev koden fri och öppen. Sedan har det bara rullat på. Så när du sitter där vid din dator, smart phone eller surfplatta, förundras lite över den teknik du just nu använder.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 augusti 2016 i Dator, Internet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: