RSS

Gemensamma dokument online

14 Feb

Hur kan man skriva texter tillsammans på nätet? Jag fick i höstas anledning att fundera på det och hittade då några alternativ. Vissa var enklare både att komma igång med och att använda, medan andra krävde lite mer teknisk kunnighet.

Problemet att skriva tillsammans

Att sammarbeta kan vara svårt, fram för allt när man ska skriva något tillsammans och inte har möjlighet att träffas så ofta som krävs. Traditionella verktyg funkar inte. Man skulle kunna tro att det är lätt med hjälp av datorer, men inte ens skrivprogram på datorn funkar. Det krävs andra redskap för att enkelt och effektivt kunna skriva texter ihop.

Man kan skicka filer mellan sig. Först skriver någon lite text, sparar och skickar vidare till några andra. Dessa personer skriver sedan sitt bidrag. Så långt allt väl, om det är en person i taget, som i en stafett. Skulle den första personen fortsätta att skriva, då blir det riktigt svårt att få ihop slutresultatet. Ett alternativ är förstås att skriva olika delar.

Programmerare har utvecklat program för att hantera det här och dessutom få en revisionshantering. Två sådana program är Git och Subversion. Båda fungerar bäst om man skriver bara text. Det blir fort för komplicerat för personer som inte är så tekniskt kunniga eller ens intresserade. Man måste tänka på den tekniska kunnighet hos de som ska vara med och inte lägga sig på nördens nivå. Därför blir valet av verktyg lite svårare och man måste söka bland de bredare verktygen.

Så när jag och några i min bostadsrättsförening skulle samarbete kring innehållet på en webbplats som föreningen skulle starta, gav jag mig ut för att söka efter realistiska alternativ.

Jag kommer här att ta upp några alternativ jag stött på i mitt letande. Jag börjar med några mer välkända och lättare att komma igång med, för att fortsätta med sådana som kräver en del tekniskt kunnande och avslutar med två molntjänster.

Enklare alternativ

För att vara enkel, i min mening av ordet, krävs det att det är lätt att komma igång även om man inte är tekniskt kunnig och att programmet påminner om vad man kan hitta i ett kontorsprogram, som det är många som har erfarenhet av. Det krävs alltså att det liknar ett ordbehandlings-, kalyl- eller presentationsprogram fast online. Det ska också vara gratis, så man slipper hanteringen att betala.

Här har jag hittat fram för allt två tjänster, Google Docs och Zoho. Man kan också se ThinkFree nämnas ibland. Det är sant att det finns en ThinkFree Online, man den är inte gratis och är därför inte något som passar in här.

Google Docs

Google Docs har väl inte undgått någon och är väl det mest kända alternativet. Man behöver skapa ett konto, med namn och lösenord, hos Google med mail och allt. Sedan kan man dela ut valfritt dokument eller mapp till andra som har GMail. Det är gratis, om man inte tar någon företags version. Vill man chatta finns ju Google Talk.

Se också Useful Tips for Collaborative Writing with Google Docs and Google Sites för tips om hur man använder Google Docs för samarbete.

Zoho

Zoho är lite som Google Docs, fast utan sökmotorn och reklamen i ryggen. Här finns ett gratisalternativ på 5GB och 3 användare och behöver man mer utrymme och har fler användare finns det betalversioner.

Man behöver skapa ett konto, där man anger ett fullständigt namn, e-postadress och lösenord. Det man får tillgång till är en ordbehandlare, ett kalkylprogram och ett presentationsprogram. För den som skapar ett dokument eller mapp, finns möjligheten att bjuda in andra att samarbeta. Det finns också en revisionshistorik. Det går också att chatta med dem som skriver på samma dokument. Man kan skriva på samma dokument samtidigt och se vad den andra skriver i realtid.

Det var Zoho som jag fastnade för i det samarbete jag skulle göra. Personen jag skrev ihop med är inte så tekniskt kunnig, men har goda kunskaper i MS Office och ordbehandlare. Det var först lite problem att ansluta, men när hen väl kommit in så var det inga problem att börja skriva.

Nackdelen jag kan komma på är väl att man bara kan vara tre stycken som samarbetar, så man måste ha tänkt igenom hur man ska lägga upp skrivandet.

Om man är tekniskt kunnig

Här lämnar vi det enkla och ordbehandlingsliknande. Det här är om man redan är lite tekniskt kunnig och kan sätta sig in i lite mer komplicerade installationer och hur man t ex kan chatta via XMPP/jabber, samt förstår eller kan lära sig markeringsspråk som asciidoc, Markdown eller Txt2tags.

AbiWord

Abiword, ett ordbehandlingsprogram som finns både för Linux och Windows. Abiword är fri och öppen programvara. Den har en plugin, Collaborate, som fungerar över Jabber/XMPP. Det är enkelt att installera och har man använt ett ordbehandlingsprogram tidigare, lär man sig snart hitta.

Vill man kunna chatta måste ha ett Jabber-konto, vilket kräver en chattklient som hanterar det protokollet. Ett konto kan man skaffa sig gratis hos Jabber.se och klienter med brett stöd är Pidgin och Skype. Det finns också en tjänst som heter AbiCollab.net, som är skapat kring Abiword. Tjänsten är gratis men kräver en registrering., samt gratis och funkar även på Windows.

Nackdelarna är väl att de flesta måste lära sig en ny ordbehandlare, även om det är enkelt att komma igång med Abiword, och meckandet med att komma igång med chatten. Men vill man inte kunna chatta är det enkelt.

GitHub

GitHub är en stor plats för olika typer av projekt när det gäller datorprogram och även musik, journalism och text. Som namnet säger, så använder man programmet Git, som är ett program för revisionshantering. Tanken är det ska vara öppet både när det gäller innehåll och medverkan. Den här öppenheten kanske inte passar riktigt alla tillfällen.

När det gäller skrivande, hittar jag följande.

”GitHub repositories are places where writers can share their work with the world and solicit feedback, while others can fork the story and make their own variation. Here are some examples of researchers, textbook authors, event organizers, and novelists using GitHub for the written word.”

Ett exempel på böcker jag hittat är open_government. Här använder man sig av ett markeringsspråk som heter asciidoc för att skriva texten. Från den texten kan man sedan konvertera till olika format, t ex PDF, TeX och EPUB-böcker.

Det finns både gratisalternativ och mer komplicerade lösningar för organisationer och företag. Man registrerar sig och anger ett användarnamn, en e-postadress och ett lösenord.

Nackdelarna är väl att det kräver en inlärning av asciidoc, eller annat markeringsspråk som stöds av GitHub, och att man behöver ha lite kunskap i hur Git fungerar. Det är alltså inte bara att sätta igång och skriva.

EtherPad

EtherPad är ett program i Java som man kan ladda ner från Github. Installationen är komplicerad och kräver att man först installera bl a Git. Sedan klonar man Gitförrådet till sin egen dator och start EtherPad från den mappen.

För att få samarbetet att fungera, krävs nu att man antingen skapar en egen server för att ha dokumenten på eller att man ansluter till en offentligt tillgänglig server, t ex Wikimedia.org.

Även om det både är gratis och fri programvara, så är det inte tillräckligt enkelt att komma igång. Har man de tekniska förkunskaperna är det säkert ett bra alternativ.

Gobby

Gobby är väl mer en gemensam textredigerare med inriktning på programmerare, kan jag tänka. Inte så mycket för personer som inte är bekväma utanför ordbehandlaren. Å andra sidan öppnar den här tjänsten möjligheten att skriva latex-dokument eller arbeta i asciidoc, Markdown eller Txt2tags.

För Windows finns det en installer, medan på Linux distributioner som Debian och Ubuntu kan man installera paketen gobby-infinote för textredigeraren och infinoted för servern.

För en kort beskrivning och en bild på textredigeraren Gobby, se engelska Wikipedia och en artikel på TechMonks som heter Working together on text and source code with Gobby and infinoted.

Nackdelen är att man bör vara Linuxanvändare och tekniskt kunnig. Jag har inte testat den, men den verkar vettig i övrigt.

Molntjänster

Vi ska inte glömma att det är många som använder lagringstjänster i molnet som Dropbox och SpiderOak. Här går det att samarbeta, men jag har ännu inte undersökt hur det fungerar.

Dropbox

Dropbox har ett alternativ för att dela en fil med läs och skrivrättigheter, men det ingår i betalversionen. Här har man inte heller många av de samarbetsverktyg som finns hos de andra.

Det är många som använder Dropbox för att lagra och dela filer. Det är enkelt att komma igång och lätt att lära sig. Om man har uppgraderat till betalversionen kan man alltså använda Dropbox för att samarbeta, men annars är det inte ett alternativ.

SpiderOak

Även SpiderOak erbjuder vad man kallar ShareRooms. Det är ett verktyg för att kunna samarbeta på dokument. Men det här är en del i betalversionen och därför inte något man ska använda riktigt än.

Resurser

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 februari 2015 i Dator, Internet

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.