RSS

Bebisar, sömn och bättre minne

13 Jan

Bevisen hopar sig: sömn är viktigt för inlärningen. Jag läser om den nya studien på SVT. I studien ingick 216 bebisar på 6- eller 12 månader. Det intressanta är att man i själva inslaget inte bara talar om bebisar, utan också om betydligt äldre barn och ungdomar. Det här kommer också samma dag som vi har kvällsmöte och pratar om vår nya verksamhetsplan. I den planen har det för första gången kommit in skrivningar som tar upp omsorg.

I en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, undersökte forskare från Ruhr-Universität Bochum och University of Sheffield hur tupplurar påverkar bebisarnas minne och inlärningsförmåga.

Varför är de här tupplurarna så viktiga för minnet och inlärningsförmågan?

– För att vi flyttar vi över minnena från korttidsminnet till långtidsminnet under sömnen och det innebär att minnena sitter mycket starkare och att de sitter kvar över längre tid. Så tupplurar är jättebra och bör egentligen användas för alla barn, framförallt de som har störd sömn och då kan det vara viktigt ända upp i tonåren, säger John Axelsson.

Det här tycker jag är en fantastisk vändning! Jag har länge känt att vi behöver uppvärdera omsorgen och vilan, att vi behöver se lugnets och vilans pedagogiska möjligheter. (Se min kategorier Omsorg och Vila)

Och att det kan få ta plats i en verksamhetsplan. Frågan är bara, dels hur man ser på vad omsorg, mänsklig omsorg, är, dels hur ska vi göra för att få barn att sova även när föräldrarna säger ifrån?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 januari 2015 i Jobbet, omsorg, Vila

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: