RSS

Vår första datorreligion

05 Jan

Varje ålder har sin tro. Och nu har vi fått en ny statligt sanktionerad religion, en som bygger på datorer. Är det vår tids religion? Jag skulle nog inte tro det.

Vad det handlar om är den så kallade religionen Kopimism. Eller ”copy me”, som det ska uttalas. Men mot alla odds så har den godkännts av kammarkollegiet. Det är en religion för, håll i er, fildelare! Är det här ett skämt?

– Det är ett stort steg för kopimismen att vår tro har blivit erkänd av svenska staten. Förhoppningsvis innebär det att vi nu äntligen kan börja utöva vår tro utan hot om repressalier, skriver Isak Gerson missionsföreståndare och högste andlige ledare för samfundet på samfundets webbplats.

Det blir en dubbel face palm för det här! Det här är väl ändå att gå lite väl långt för att få fildela precis vad man vill utan att åka i finkan? De framstår mer som pajasar.

Hur förhåller sig kopimismen sig till de eviga frågorna? Var är skapelseberättelsen och hur ser den på livet efter detta? Har den någon slags gudom?

Men på tal om datorer och religion. En gång läste jag en sci-fi-novell som handlade om hur man kopplade ihop universums alla datorer till en jättedator. Den innehöll all världens kunskap.

På invigningsdagen slog man på datorn och den första fråga den fick var följande.

― Finns det någon gud?

Det surrade till lite i datorn. Sedan kom svaret.

― Ja, nu finns det!

Någon sprang chockad fram för att stänga av datorn. Men en blixt slog ner och förstörde reglaget.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 05 januari 2012 i Dator

 

Etiketter: ,

2 svar till “Vår första datorreligion

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.