RSS

Vad är en webbläsare?

24 Jan

Många vet väl om att de kan komma ut på internet och surfa. Man har köpt sig en dator och har genom en internetleveratör fått möjligheten att skaffa sig bredband. Väl där kan man läsa sin e-post, kolla på nyheter, handla i någon nätbutik, söka efter information, kolla på bilder eller vad man nu är intresserad av. Men vad är det man använder för att göra de där sakerna? Är det så att alla inte riktigt förstår hur det fungerar? Eller klickar man bara på ett blått e på skrivbordet?

Under veckan som har gått har vi sett hur webbläsaren Internet Explorer har kunnat utnyttjas för att hacka datorer. En antal företag på internet har blivit hackade och även privatpersoners datorer kan bli drabbade. Det här sätter fokus på säkerheten när vi surfar.
Men vad är egentligen en webbläsare? Internet Explorer är en, men du kanske också har läst om Firefox, Safari, Opera eller Chrome. Vad jag ska försöka göra här, är att reda ut lite vad en webbläsare är.

Internet och internetbläddraren

Jag har här använt orden internet och webbläsare. Och först som sist måste man göra klart för sig att de inte betyder samma sak. Internet är de platser du besöker när du surfar, webbläsare är det program du använder för att besöka dessa platser. Webbläsaren är det ”fordon” du använder för att komma till de platser, de webbsidor, på internet som du vill besöka. Du surfar med din webbläsare.

Med det här vill jag säga att webbläsaren är ett helt vanligt program på din dator. På datorn har du även en filbläddrare. Den gör att du enkelt kan bläddra bland de filer du har på datorn. Vad webbläsaren gör är att på motsvarande sätt bläddra bland filerna på internet. Webbläsaren är en internetbläddrare.

Det kan också var värt att poängtera att det är datorn som är uppkopplad till internet, inte webbläsaren. Du kan stänga webbläsaren men fortfarande vara uppkopplad till internet med andra program. Eller som om du har bredband, då du i princip är uppkopplad hela tiden, om du inte drar ut sladden till modemet.

Webbfönster och webbsida

Det kan också vara svårt att få grepp om vad som är webbläsaren och vad som är webbsidan man besöker. Men kan idag kalla det som vi vant oss att kalla webbsida för webbprogram. Idag är varje webbplats ett litet program i sig.

Webbläsaren körs liksom andra vanliga program i ett fönster på datorn. Det som är själva webbläsaren utgörs av menyraden högst upp, verktygsraden med olika ikoner därunder, fältet där webbsidan visas och längst ner en statusrad. Vi har här grunden för webbläsarens anatomi.

I anatomin ingår också ikonerna i verktygsraden. De vanliga är väl pilarna för att gå tillbaka eller framåt till föregående sida, en knapp för att stoppa nedladdningen av en sida, knappen för att komma till sin start sida, samt adressfältet där man kan skriva in med också se vilken adress man besöker.

I fältet där webbsidan visas kan man alltså säga att webbprogrammet körs. Där kan det finnas knappar eller textlänkar för att logga in eller ut, gå fram och tillbaka mellan sidor i webbprogrammet etc. Och här måste man hålla tungan rätt i mun så man inte blandar ihop webbläsarens funktioner med webbsidans.

Det här blir tydligt när man till exempel kollar sin webbmail på Gmail, Hotmail eller Yahoo. Du loggar inte ut genom att stänga webbläsaren. Det finns där en speciell knapp för att logga ut från just den tjänsten.

Grunden i webbläsaren

Vi ska nu bli lite mer tekniska. En webbläsare har några grundläggande funktioner den måste klara av. Med dessa går det att skapa en enkel webbläsare, om man kan programmera, förstås.

Först måste den kunna kommunicera med nätverket. Framför allt använder vi den för att kommunicera med internet. De ska då klara av att fråga efter en webbsida som ligger på någon server på nätet. Det ska också gå att ladda hemsidan. Många program är naturligtvis inblandade i den här processen, men att skicka frågan och sedan ta emot den måste webbläsaren kunna.

I den här funktionen finns det även att hålla ordning på de senaste besökta webbsidorna, alltså ett slags historik. Den här historiken brukar vara separat för varje fönster eller flik man har öppen.

Den andra funktionen är att rita upp sidan. Det behövs alltså någon funktion som förstår och kan tolka den fil som kommer. Man kallar det för en renderingsmotor. Rendera är det man säger att webbläsaren gör när den ritar upp sidan.

Det finns idag flera olika renderingsmotorer. Tre av de stora är Trident som finns i Inter Explorer, Gecko i Firefox och WebKit i Safari. När man väljer sin webbläsare kan det vara bra att titta på vilken motor den använder. De har nämligen lika olika sätt att rita upp webbsidor. Idag är det fram för allt WebKit som bäst klarar av att rita upp webbsidorna som standarderna för nätet anger.

En webbsida är som standard helt statisk. Det enda du kan göra är att klicka på länkar. För att få sidorna mer funktionella använder man sig av skript. Det som ligger till grund för det mesta av det som nu kallas för webb 2.0 heter JavaScript. Även JavaScript och en del andra skript måste alltså webbläsaren kunna tolka och göra något vettigt med.
Har man det här, har man en enkel men fungerande webbläsare. Men sedan behövs det funktioner för säkerheten, båda för själva webbläsaren och för användaren.

Tillägg och utökningar

Förutom grundfunktionerna har nästan alla moderna webbläsare även andra funktioner som man har hängt på dem. En sådan, som många använder flitigt, är det som kallas Bokmärken eller Favoriter. Dessa gör att man kan lagra en länk till en sida man tycker om i ett slags register för att enkelt kunna komma tillbaka till den.

Många webbläsare har även något som på svenska kallas för Tillägg. Det är små program som på olika sätt utökar funktionen hos webbläsaren.

Ett tredje exempel kan vara en möjlighet att prenumerera på så kallade RSS-flöden.

Text eller grafik

Sedan datorerna fick ett grafiskt gränssnitt på 90-talet, har vi vant oss vid att man även kan surfa grafisk. Du har en webbläsare med ikoner att klicka på och som också kan visa bilder från nätverket. Grafik och bilder är något vi tycker om och som gör en webbsida mer tilltalande.

Men jag vill bara nämna att det även finns textbaserade webbläsare. Det du får är textbaserade menyer, men inte några ikoner. Bilder på webbsidorna du besöker kommer du inte att kunna se, bara texten och länkarna. Tre exempel på den här typen av webbläsare är Lynx, Elinks och w3m. Lynx finns för både Linux och Windows, medan de andra två tror jag bara fungerar på Linux.

Vi ska komma ihåg, att under 90-talet var det inte så vanligt med bilder på webbsidor. Dessa tog lång tid att ladda ner och före bredbandet tid var just tid pengar. Därför var de första sidorna på internet nästan enbart text. Men i och med 2000-talet och utbyggnaden av bredbandet, så har vi nu mycket bilder på internet.

Webbläsarhistoria

Den första webbläsaren skapades 1990 och hette faktiskt ”World Wide Web”. World Wide Web är nu en av beteckningarna för internet. 1993 skapades en anna känd webbläsare, Mosaic. Ingen av dessa två används idag. Men Mosaic har varit grunden för andra webbläsare, t ex Internet Explorer.

Den stora webbläsaren när internet växte under 1990-talet var Netscape. Den var då helt dominerande fram till Microsoft skapade sin Internet Explorer . Medan Netscape hade varit ett fristående program som kostat pengar, kom IE att följa med gratis när man köpte operativsystemet Windows.

Det här gjorde att datoranvändarna istället för att köpa en webbläsare, använde den som redan fanns. Internet Explorer kom att dominera hela 2000-talet. Att den har dominerat så totalt har säkert gjort att folk inte sett att det ens finns alternativ. Därför kan det fram till idag kännas som om ett blått e på skrivbordet är internet. Men så är det alltså inte.

Från Netscape har man under 2000-talet byggt Mozilla Firefox. Den startade sitt liv redan 2002 men hette då något annat. Firefox är inte bara gratis, det är är även ett program med fri och öppen källkod. Nu i början av 2010-talet har Firefox vuxit och är den näst största webbläsaren med ca 25% av marknaden.

Webbläsaren Opera startade redan 1994. Den var från början reklamfinansierad, men är nu gratis. Den har alltid haft sina trogna användare.

På Mac-datorer har man kunnat använda både Netscape och Internet Explorer. Men sedan 2003 är det Safari som är standardwebbläsare. Den är gratis och har en blandad licens där vissa delar är öppen källkod.

En webbläsare som låtit tala om sig sedan 2008 är Google Chrome. Den har snabbt fått ett stort antal användare. Den är också gratis och har en öppen källkodslicens.

Ständig utveckling och nya versioner

Webbläsarna har på 20 år utvecklats i raskt tempo. Det tillkommer ständigt nya funktioner. Dessutom täpper man till säkerhetshål och rättar brister i programmet. Därför kommer det ibland nya versioner. Internet Explorer är inne på version 8, medan Firefox just har kommit med version 3.6.

Alla webbläsare har sin brister, det måste man vara medveten om. Sedan är det en annan fråga hur fort dessa brister åtgärdas.

Därför kan det vara värt att veta vilken version man har av sin webbläsare. I Firefox hittar man det i menyn Hjälp – Om Mozilla Firefox. I Internet Explorer är det motsvarande.

Välja webbläsare

Man ska alltså veta, att oberoende av vilket operativsystem man använder, så finns det många webbläsare att välja på. Du behöver alltså inte hålla till godo med den som kom med operativsystemet. Använder du Windows följde Internet Explorer med, kör du Mac så är Safari standard och i de flesta Linuxdistributioner, t ex Ubuntu, så har du Firefox. Det är naturligtvis enklast att använda den som redan finns.

Vad man kan titta på är innan man väljer är t ex rendering, säkerhet, tillägg, utseende, flikar, hur snabbt den laddar. Allt handlar om vilka behov och önskemål du har.

Men varför nöja sig med en när man kan ha flera? Det går alldeles utmärkt att ha flera webbläsare installerade. Men bara en kan vara standard. Hur man ändrar är lite beroende på operativsystem.

Ta bort Internet Explorer 6

Valet är ditt. Det är du som använder datorn som bestämmer vilken eller vilka webbläsare du använder. Men är det en webbläsare du ska undvika att ha kvar, så är det Internet Explorer 6. Nu på 2010-talet är den inte bara omodern, utan den är en av de största säkerhetsriskerna på nätet. Ta alltså bort den. Uppgradera till version 7 eller passa på att pröva någon annan.

Creative Commons License
Vad är en webbläsare? by Maths Göthe is licensed under a Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 2.5 Sverige License.

 
7 kommentarer

Publicerat av på 24 januari 2010 i Dator, Internet

 

Etiketter: , , , , ,

7 svar till “Vad är en webbläsare?

 1. Saga

  08 januari 2017 at 05:37

  Jättebra skrivet! Vet betydligt mer 👍🏻

   
  • Maths

   08 januari 2017 at 16:09

   Tack! Alltid lika kul att höra när någon haft nytta eller nöje av det jag skrivit.

    
 2. Renate

  14 januari 2017 at 11:14

  Tusen tack…Jag har dock en liten fråga.. Var precis inne och öppnade en digitalbrevlåda med anledning av myndighetspost. När jag loggade ut så stod det att jag inte skulle glömma att stänga ner webbsidan när jag gick ur…. Vad menas med det? … Kanske gör jag det automatiskt utan att veta att jag gör det 🙂

   
  • Maths

   14 januari 2017 at 17:05

   Jag tror jag förstår vad de menar och jag tror inte att du gör det automatiskt om du inte använder flikar när du surfar.

   När du loggar in på en webbplats så sparas alltid en historik över de sidor du besöker. När du loggar ut slutar du att vara direkt uppkopplad mot webbplatsen. Du måste alltså logga in igen för att komma åt det som finns bakom inloggningssidan. Men din historik finns kvar och den är i princip sökbar för andra om du efter utloggningen surfar vidare i samma fönster. För att få bort alla tidigare uppgifter behöver du stänga fönstret.

   Det här kan du göra enklare om du lär dig att använda flikar. Har du en sida på t ex Facebook med en länk till en annan webbplats, högerklicka på länken och välja att öppna i ny flik. Du kommer att ha Facebook kvar i sin flik. När du sedan klar med den andra webbplatsen stänger du bara den fliken. Sedan kan du fortsätta där du var på Facebook. Om du t ex ska logga in på din webbmail, öppna först en ny flik och logga in på den. När du sedan loggat ut stänger du fliken.

   Vill man vara extra försiktig kan man välja att rensa i webbläsarens historik efter en sådan utloggning. Då har du verkligen garderat dig. Se bara till att inte rensa medan du fortfarande är inloggad någonstans, för då får du logga in igen där.

   Hoppas du blev lite klokare.

    
 3. Ulf Ekström

  09 maj 2018 at 16:09

  Hejsan.
  Jag använder safari. Men SVT play tar inte den. Då ville dom att jag skulle ta en annan web läsare. Är risken större eller mindre för virus vilken web läsare man använder?

   
  • Maths

   12 maj 2018 at 16:17

   Att SVT inte tar Safari har nog inte med virus att göra. Istället handlar det om hur webbläsarna utvecklas att följa de standarder som finns för webbsidor. Som utvecklare av webbsidor vill du begränsa det arbete du behöver göra för att kontrollera att din sida fungera som tänkt i olika webbläsare eller att göra specialanpassningar där det inte fungerar. Jag tror att man på SVT främst fokuserar på Chrome, Edge och Firefox.

   När det gäller virus kan man nog få det genom vilken webbläsare som helst. Det finns en tävling som går ut på att bryta sig in i en dator. Den man länge trodde, och hoppades på, skulle klara sig var Chrome, men till slut visade det sig gå att komma in även via den. Fram för allt är det väl Flash och PDF-filer som ställer till det. Men de flesta kommer virus in i datorn via mail man klickar på.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: