RSS

Unified Host file

28 Maj

Jag har för drygt två är sedan skrivit om att blockera reklam med filen hosts. Nu skriver Dmitri Popov om The Unified Host File på Linux Magazine. Det är en person som har ett projekt för att samköra hosts-filer från flera olika platser på nätet och lagt upp den på Github.

Det var en del diskussioner i höstas om att folk väljer att blockera reklam. Det kom då fram att det är flera webbplatser som blockerar användare som har aktiverat någon annonsblockerare. Vissa ifråga satte om det är helt lagligt. Andra platser talar om för dig att du bör stänga av blockeraren, eftersom deras inkomster är reklam. Med hosts-filen slipper du den typen av påpekanden, men du kan å andra sidan inte anpassa dig efter vilka platser du vill kunna se annonser på.

Ladda ner Unified Host File från Github. Här använder jag terminalen och kommandot wget, men det går bra att öppna den i webbläsaren och spara den därifrån också.

wget https://raw.githubusercontent.com/StevenBlack/hosts/master/hosts

Man behöver ändra den första delen i filen så att det som finns i den lokala hosts-filen står där istället. Den nedladdade filen tar inte hänsyn till de lokala inställningarna och de kommer först i filen. Fram för allt är det din dators namn som bör stå där med sin adress.

Lägg också till några rader ganska högt upp där du själv kan lägga till egna adresser. Man skriver så här för att omdirigera adressen till den egna datorn, vilket gör att webbläsaren inte söker efter den på nätet.

0.0.0.0 exempel.com

Gör en backup av den lokala /etc/hosts-filen. Det måste du vara root för att få göra eller använda sudo.

sudo cp /etc/host /etc/hosts.old

Byt sedan ut den lokala /etc/hosts-filen mot den nedladdade.

sudo cp hosts /etc/hosts

Kontrollera att det gick bra genom att granska filen.

less /etc/hosts

Man behöver inte ladda om någon cache utan förändringen sker omedelbart. Pröva att lägga in söksidan på Google i hosts-filen och försök sedan nå sidan i webbläsaren. Om det inte fungerar, pröva följande kommando.

sudo service network-manager restart

Eller för nyare distributioner som kör systemd.

sudo systemctl restart network-manager

Det finns också några tillägg till Firefox för att redigera och hantera hosts-filen. Jag har inte testat någon av dem, men de kan säkert vara behändiga om man inte vill mecka med själva hosts-filen. De fungerar även för Windows.

  • Change Hosts
  • SwitchHosts
  • HostAdmin
  • DNS Flusher

Precis som i mitt förra inlägg kan jag också rekommendera NoScript och PolicyRequest, två tillägg för Firefox. Den ena hindrar skript på sidan att köras, medan den andra hindrar att data från tredjepart laddas. Det blockerar mycket skräp, men kräver också att man gör individuella inställningar för varje webbplats man vill använda. Inte minst PolicyRequest förhindrar att det laddas ner reklam från andra webbplatser än den du besöker. Det innebär att om du då får reklam, så kan de som driver webbplatsen köra reklamen själva och då ta ansvar för den på ett helt annat sätt.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 28 maj 2016 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: