RSS

Appar för att skriva Markdown

27 Maj

Många som ska skriva en text startar sin ordbehandlare och börjar skriva. Det här fungerar i många fall bra. I alla ordbehandlare finns också möjligheten att spara eller exportera till andra format. Men tänk om man går den andra vägen, att man inte utgår från ett visst format utan bara skriver en text det sedan går att omvandla till något lämpligt format?

Devisen för det här är: "Write once, publish anywhere (everywhere, many)".

Det finns flera olika alternativ. Jag använde i många år av txt2tags men har under det senaste året gått över till Markdown (Wikipedia). Eftersom det handlar om att bara skriva ren text, så duger en vanlig textredigerare. Sedan gäller det att lära sig den enkla och grundläggande syntaxen för hur man skriver Markdown-dokument. Man hittar även specialiserade program. Det gäller fortfarande att kunna syntaxen, men man kan få hjälp med lite annat.

Jag ska här visa på två program som man kan använda för att skriva Markdown: ReText och VIM med VOoM. Den ena är grafisk med förhandsvisning, medan den andra är en textredigerare för terminalen där man med ett tillägg kan få en disposition av texten.

Det finns andra program som jag har försökt mig på men som inte tycks fungera i [UX]ubuntu 16.04. En är Remarkable. Den fungerade bra i Xubuntu 14.04 men går inte att få att öppna sig i 16.04. En annan är MdCharm som även den går att installera men inte öppna. Efter att ha trasslat med dem en stund, gav jag upp för den här gången. Det finns, för den som använder GEdit, ett tillägg som heter gedit-markdown vilket man kan ladda ner från nätet. Där kan man också få en förhandsvisning i sidopanelen. Inte heller det här fick jag att fungera. För en lång lista med program att redigera Markdown, se Speckboys 10 Free Markdown Editors and Tools.

Flera av programmen tillåter dig att skriva ut eller exportera till något annat format. Använder man terminalen kan man installera Pandoc som ett sätt att omvandla från ett format till ett annat. Den bonus som Pandoc har är att den stöder så många format. Man hittar också stöd för en större mängd markeringar, t ex tabeller, vilket inte finns i Markdown som standard. För att omvandla den här texten till HTML, kör jag följande.

pandoc -s -t html -o ~/Tmp/markdown.html 160525-skriva-markdown.md

Det går att byta ut ‘html’ mot t ex odt, docx, epub eller latex beroende på vilket medium man ska publicera i eller vad en tidningsredaktion vill ha.

Eftersom det handlar om textdokument spelar det heller ingen roll om man vill använda en grafisk textredigerare eller om man vill skriva i Nano eller VIM i terminalen. Ändå är det många som vill ha någon form av förhandsvisning av resultatet. Det är här de specialiserade programmen kommer in. Vill man skriva i en enkel textredigerare och bara är ute efter en förhandsvisning, finns det ett tillägg för Firefox att installera: Markdown Viewer. Man öppnar helt enkelt filen i webbläsaren och uppdaterar sidan när man har sparat dokumentet.

ReText

Det här är ett program som finns i version 16.04 av Ubuntu och dess derivat. Man hittar det alltså i Programvara.

Installera

Man kan installera programmet grafiskt kan man göra det i Programvara. Vill man köra i terminalen gör man så här.

sudo apt install retext

Jag blev lite förvånad över alla beroenden som måste till, men tänker jag efter så inser jag att det krävs en hel del för att åstadkomma den förhandsvisning som är programmets existensberättigande.

Programmet dyker sedan upp under kontorsprogrammen, där man öppnar det.

Använda

Det här är alltså en grafisk textredigerare, vilket innebär att det du jobbar med är själva textdokumentet. Det är alltså inte som ett ordbehandlingsprogram med WYSIWYG. Du går heller ingen hjälp med markeringen, utan du behöver kunna den syntax som Markdown använder. En hjälp har man av att det finns en syntaxmarkering. Det finns även en möjlighet att slå på rättstavning av själva texten. Man går till Edit – Spell check, där man först ska ställa in locale till sv_SE.

Den stora fördelen är att du kan få en förhandsvisning av texten, alltså se hur den kan se ut på en webbsida eller i utskrift. Det finns då två möjligheter: antingen en vy i samma fönster som texten eller som en direkt förhandsvisning i ett fönster bredvid. Det första alternativet får man upp genom att trycka Ctrl+e eller på ikonen Preview. Den text man kan redigera byts då ut mot förhandsvisningen. Gå tillbaka till att redigera igen genom att trycka Ctrl+e igen. Man kan också få en förhandsvisning direkt medan man skriver genom att trycka Ctrl+l. Det är inte nödvändigt att ha den påslagen, för även vid små dokument laggar det lite irriterande. Om man bara är nöjd med att skriva på, så låter man bli att öppna förhandsvisningen. Till skillnad mot Remarkable så följer inte förhandsvisningen med när du rullar i textdokumentet, utan du måste göra det separat.

Det finns två inställningar för utseendet på förhandsvisningen. Den som är standard är som ett vanligt ordbehandlingsprogram, med ganska stort teckenstorlek och serif-fonter. Den andra bygger på WebKit och har mindre teckenstorlek och sans-fonter. Man växlar mellan genom att gå till Edit – Use WebKit renderer. Jag kan uppleva det som om renderingen med WebKit är lite snabbare och orsakar mindre lagg vid återgivningen.

Vill man skriva ut sin text, finns det en möjlighet att göra det till PDF. Man kan också exportera den till HTML, ODT eller PDF.

ŔeText med förhandsvisningen påslagen

ŔeText med förhandsvisningen påslagen

VIM och VOoM

Det går att skriva Markdown i VIM. VIM har inga problem så länge det är bara ren text, vilket Markdown är. Riktigt kraftfullt blir det när man lägger till tillägget VOoM, som är ett dispositionsverktyg för VIM. Var tillägget gör är att skapa ett nytt fönster till vänster som själva texten och där man då kan se de rubriker och underrubriker som finns i texten.

Nu ska jag väl tillägga att inlärningskurvan för någon som aldrig använt VIM förrut, är väldigt hög. Ju mer man lär sig desto enklare och snabbare blir det att skriva. Någon har jämfört det med att lära sig alla kombos som finns när man spelar ett dataspel. Ju fler du kan, desto mer kan du åstadkomma. En första ingång, om man inte har några förkunskaper, kan vara A vim Tutorial and Primer.

Det har i Ubuntu och derivat dykt upp ett problem. Från version 16.04 har man kompilerat VIM med Python 3. Det här göra att VOoM inte kan köras eftersom den vill ha Python 2. Men nu går det att komma runt det om man tänker sig för.

Installera

Vad man behöver är att installera VIM genom paketet vim-nox-py2. Alltså ingenting annat. Det kommer också att installeras annat som behövs.

sudo apt install vim-nox-py2

Sedan hämtade jag VOoM från Github:

wget https://github.com/vim-scripts/VOoM/archive/master.zip

Skapade mappen ~/.vim och packade upp filen dit:

uzip -d .vim master.zip

Eftersom jag inte hade skapat de undermappar som behövdes, tog jag nu och flyttade upp alla undermappar i VOoM-master-mappen till föräldramappen. Hade mapparna autoload, doc och plugin redan funnits, hade jag bara kopiera över själva filerna.

mv .vim/VOoM-master/autoload .vim/
mv .vim/VOoM-master/doc .vim/
mv .vim/VOoM-master/plugin .vim/
mv .vim/VOoM-master/README .vim/VOoM-README
rm -rf .vim/VOoM-master

Klart!

Använda

För att använda VOoM öppnar man den fil som ska bli eller redan är gjord med Markdown. Sedan ger man följande kommando.

:Voom markdown

Det här öppnar VOoM-fönstret till vänster. Finns det redan rubriker i texten, kommer de att synas där. Med hjälp av TAB-tangenten flyttar man sig mellan fönstren. För att navigera i dokumentet använder man upp- och nedpilarna. När man har kommit till den rubrik man vill gå till, trycker man Retur för att gå dit.

Man kan också göra om sin disposition genom att flytta runt avsnitten. Det gör man genom att trycka Ctrl+pil. På det sättet går det att flytta text och att välja vilken nivå i hierarkin som varje avsnitt ska ha.

VIM med disposition för Markdown.

VIM med disposition för Markdown.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 27 maj 2016 i Dator

 

Etiketter: , , , , , ,

2 svar till “Appar för att skriva Markdown

 1. Hund

  16 juli 2016 at 08:57

  Kul att du gillar Markdown! Det är helt klart överlägset bra. 🙂

   
  • Maths

   24 juli 2016 at 20:21

   Jag var nog nöjd med txt2tags, men den har en lite mer begränsad användning. Så nu blir nästan alla texter skrivna i Markdown. Bättre än att använda ordbehandlare. Och med Pandoc kan man ändå omvandla till både odt och docx. Så visst är det bra.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: