RSS

Stress ingen skitsak för barn

15 Maj

När man jobbar med småbarn cirklar arbetet mycket kring hur barnen äter och att byta blöjor. Båda är en del av vardagen. Är man lite pigg och vaken kan man lära sig mycket om barn och avföring. Nu läser jag på DN om att Stress leder till förstoppning hos förskolebarn. Det lär vara hämtat från TV4 Nyheter.

Enligt artikeln i DN

– Vi ser många barn som har det här. Det är utbrett problem, säger barnläkaren Petter Borna.

I nästa stycke står det att det inte finns några siffror på hur vanligt det är, men att det kommer in fall varje dag. Anledningen till att föräldrarna söker vård, är att barnet har ont i magen. Förstoppning kan då vara en av, antar jag, flera orsaker.

När jag nu tänker efter, kan jag se att de senaste 3 åren har jag stött på flera stycken, men att jag inte kan komma ihåg några tidigare. Flera av de jag stött på har fortfarande haft blöja och har varit mellan under 2 år upp till 3 år. Några har varit 4-5 år och där har det lugnat sig när det närmat sig 6 år. Jag lär själv ha varit förstoppad under en period när jag var liten, enligt min mamma.

Försöker se om jag kan hitta mönster. Om en markant ökning verkar ha skett under det senaste året, kan man verkligen fråga sig vad som har hänt. Ett samtida problem i 2010-talets Sverige? Eller reagerar föräldrarna på ett annat sätt idag? Själv ser jag inget mönster där. Stress ses gärna som ett standardproblem. Visst har tempot på dagis blivit högre och kraven på att göra annat, gör att personalen kanske inte är så tillgänglig alla gånger. Enkla rutiner som har med omsorg att göra fasas ut så mycket det går för att möta krav uppifrån på akademiska studier och dokumentationer. Och barngrupperna har varit stora sedan mitten av 90-talet, så där har det inte hänt så mycket på 20 år.

Jag vet inte att man i något fall jag känner till har "hittat problemet". Den enkla och akuta lösningen handlar om medicin och råd om kosten. Visst kan det påverkas av kost och för lite fysisk aktivitet, men det kan också handla om att barnet till en början väljer att hålla igen, av någon anledning, och sedan har mönstret låst sig. Kopplar man ihop det med ett envist barn med "kontrollbehov" blir det nog lätt förstoppning.

Det går att märka att barn runt 1½ år är medvetna om att det är något på gång. Ett exempel är de barn som går undan och ställer sig i ett hörn när det är dags eller som vill ha en torr blöja att bajsa i. Det kan då bli så att barnet "testar" att hålla igen eller bara envist inte vill och till slut blir barnet förstoppat.

I åtminstone ett fall har ett blöjbarn fort blivit röd i rumpan under perioder av förkylning. Hos en del barn är den röda rumpan det tidigaste tecknet på en förkylning. Ofta förknippar man en förkylning med de övre luftvägarna, men det sprider sig ner och hamnar i rumpan, där avföringen blir lös, frätande och verkligen luktar skit. En del kopplar ihop det här med "magsjuka", men hänger ihop med snoret i näsan. Den frätande avföringen gör huden på baken irriterad och röd. Det här har gett smärtor som troligen gjort att barnet hållit igen för att slippa smärtan och då skapar en ond cirkel.

Perioden 2-4 år känslig eftersom barnet då vänjer sig av med blöja och övergår till att sitta på toa. Det är inte helt lätt och många gör i byxorna till och från. På en avdelning med 3-åringar blir det många påsar varje dag med kläder som behöver tvättas och både föräldrar och personal suckar.

När det gäller stress som orsak till att barnet inte går på toa, ska man alltså komma ihåg att dessa barn redan slutat med blöja. De är alltså 3-4 år och då fortfarande inte fullt ut kan hantera situationen. Stressen kan då bestå i något så enkelt som att man inte vill avbryta en lek för att gå och bajsa. Barnet kniper in i det sista och när det knipit tillräckligt ofta, uppstår förstoppningen.

Något man kan märka hos 5-åringar är att de allt mindre vill vara öppna med vad de gör på toaletten. De vill gärna stänga dörren och vara i fred. Är det då stökigt och kompisarna drar i dörren, kan det naturligtvis vara svårt att fokusera på det man behöver. Är då de vuxna inte där och kan lära barn lite "toalettvett" så kan det förstås bli svårt.

Om föräldrarna kommer till vårdcentralen med sitt barn när det är 4-5 år, kan det ha funnits mönster sedan mer än ett år tillbaka men som man i det akuta läget inte kopplar ihop med förstoppningen. Så att reda ut vad som är problemet är inte helt lätt.

Så helt lätt är det alltså inte. Att, som förskolepersonalen, hävda att det beror på stress kan stämma, men inte nödvändigtvis. Det kan vara mer att personalen själv är stressad och tycker sig se symptom på det även hos barnen. Själv tror jag inte på någon enkel förklaring, utan man får vara lyhörd.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 15 maj 2016 i Jobbet, omsorg

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: