RSS

Pirater missgynnar Linux

06 Apr

Frågan är varför Linux inte slår igenom på skrivbordet. Trots alla käcka utrop om att i år kommer Linux för skrivbordet, så har det inte blivit så. Det finns olika förklaringsmodeller, men att piratkopiering av Windows gör att färre väljer Linux kanske man inte tänker sig.

Att Windows har utnyttjat sin tidigare så dominerande ställning, står klart. Liksom att människan är ett flockdjur och är det många som använder något så följer fler efter. Men nu har alltså några norrmän forskat forskat kring varför gratis Linux inte har fungerat.

I en studie vid Oslos universitet har han undersökt sambandet mellan hur utbrett det är med piratkopiering i ett land, och hur många som använder Linux. Slutsatsen är att Linux används mindre – och Windows är vanligare – i länder där piratkopieringen är mer utbredd.

– Jag ser att en ökning av piratfrekvensen med en procent i ett land, förväntas ge en minskning av Linux-andelen med runt en halv procent, säger Arne Rogde Gramstad till Torrentfreak.

I rapporten lägger han fram tre tänkbara anledningar, där den kanske självklaraste är att det inte spelar någon roll att Linux är gratis när en piratkopierad Windows-version är lättillgänglig och fungerar bra. De andra är att piraterna för med sig en prispress och att ett operativsystem blir mer attraktivt ju fler som använder det.

– När det kommer till operativsystem har piratkopieringen bidragit till Windows dominerande ställning, vilket i sin tur har underminerat konkurrensen från öppen källkod-alternativ som Linux, säger Arne Rogde Gramstad.

Frågan är då varför folk kör piratversioner av Windows? Visst det är mer eller mindre riskfritt och det kostar inget, samtidigt som man får det dominerade alternativet för skrivbordet. Inte ens Microsoft verkar kunna eller vilja komma åt problemet. Men vad använder folk sina piratversioner till? Är det verkligen inte ett alternativ att ha en laglig version av någon Linuxdistribution?

För någon vecka sedan skickade jag ut en blankett till föräldrar till barnen på min avdelning. Det här var en PDF-fil, så fonterna borde ha varit inbäddade i filen. Nu har vi fått tillbaka några av blanketterna och i ett fall har det blivit fel font. Min kollega nämnde då att det kunde vara ett tecken på att det fanns en piratkopia av Windows i det hemmet. Tänk om jag skulle fråga? Tänk om jag skulle föreslå en Linux istället? Men då måste jag förstå vad man gör på sin dator. Eller finns det flera datorer?

Så kanske man ska göra personer uppmärksamma på det alternativ som finns och att de kanske också riskerar att få en riktig Windows 10 ner på hårddisken, nu när MS trycker på hårt om det.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 april 2016 i Dator

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: