RSS

Windows dominansen är slut

04 Apr

Ibland är det svårt att ställa om sina tankar från ett läge till ett annat. Ända sedan datorenheter slog igenom 1995 har MS Windows varit det dominerande operativsystemet. Men på senare år har man tappat och nu är Windows bara det tredje största operativet. Nu är det IOS/OS X som ligger på andra plats.

Det pratas mycket om Apple och Microsoft Windows, men vilket är det helt dominerande operativsystemet? Jo, Android. Med 1,3 miljarder sålda enheter är det mer än dubbelt så stort som de andra två tillsammans. Och vad är Android? Jo, Linux!

Android skapades 2007 och har sedan 2013 dominerat marknaden för plattor och telefoner. Android är Linux eftersom den utgår från Linuxkärnan. Den är också öppen och fri källkod med både licenserna Apache License 2.0 och GNU GPL v2. Visst är Goolge ett dominerande och kommersiellt starkt företag, men grunden bygger alltså på fri programvara.

Ser man till servrar på internet, så är det Linux som dominerar. Även i alla inbäddade system.

Men på skrivbordsdatorer och bärbara är det väl ändå MS Windows som är störst? Ja, där väntar vi på att folk ska upptäcka Linux och andra fria och öppna programvaror. Fast kanske blir 2016 ändå året då Linux, i form av Ubuntu, tar sin plats på skrivbordet. För nu till sommaren kommer det att ingå i uppdateringen för Windows 10. Vi håller på att få ett Windowbuntu.

Det enda stora argumentet för att ha Windows kvar, har varit spel. Men nu när Steam finns på Linux och grafiken äntligen börjar hålla måttet, då finns det inte så många argument kvar att krama Microsoft.

Jag har själv använt fria och öppna program sedan 2005, så jag är väldigt nöjd med den här utvecklingen. Nu hoppas jag att det är fler som upptäcker Linuxdistributioner som Debian och Ubuntuderivat som Xubuntu och Ubuntu Mate.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 04 april 2016 i Dator

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: