RSS

Windowbuntu 10

31 Mar

För ett tag sedan skrev jag om ryktet att Microsoft skulle köpa upp Canonical, företaget bakom Ubuntu. Det verkade lite för märkligt för att vara sant. Och det var det. Men det finns nu en koppling mellan Ubuntu och Microsoft Windows. MS kommer att släppa en uppdatering av Windows 10 där man kör Ubuntu inne i Windows. Även det här känns lite för märkligt, men är faktiskt sant, förmodar jag.

Att något var på gång kunde vi läsa redan den 19 september 2015, då det kom fram att Microsoft höll på att utveckla en egen linuxdistribution.

Nu tar teknikjätten ett ordentligt kliv för att markera sin nyfunna förälskelse. Igår utannonserade Microsoft sitt nya modulära operativsystem Azure Cloud Switch (ACS), framtaget för nätverksenheter på datacenter. Överraskningen? Det bygger på Linux.

– Genom att köra på Linux kan ACS använda dess livfulla ekosystem, skriver Azure Networkings chefarkitekt Kamala Subramaniam i ett pressmeddelande.

Igår kunde jag läsa om nyheten att det till sommaren ska gå att köra Ubuntu på Windows 10 hos ZDNet. (Se också hos TechWorld.) Nu skriver Mike Harsh på Microsofts blogg, Run Bash on Ubuntu on Windows, och Ubuntuutvecklaren Dustin Kirkland på sin egen blogg, Ubuntu on Windows — The Ubuntu Userspace for Windows Developers, öppet om det också.

Notera att det här är riktat till utvecklare. De flesta verkar idag köra Linux, så därför vill MS att fler utvecklare ska känna sig hemma även i Windows. Det innebär alltså inte att Window blir fri och öppen källkod.

Det här är väldigt intressant och visar att MS har tagit sig bort från attityden att Linux är en cancersvulst. Men tiderna har förändrats och MS kan inte längre kosta på sig den kaxiga attityden. Idag finns det väl bara ett område där MS Windows fortfarande dominierar och det är skrivbordsdatorer. I övrigt finns Linux över allt. Det här väl även kommit in fler utvecklare hos MS som faktiskt har sin grund i den fri och öppna källkoden och nu vill man smörja flera.

I en artikel hos ComputerSweden har jag läst om spekulerar i orsakerna till Satya Nadellas, den nuvarande CEOn hos Microsoft, kärlek för öppen källkod. Men han har ju inte ensamt fattat beslutet, får man förmoda, utan han finns med i ett sammanhang. Listan nedan är kan väl tänkas ringa in de många strategiska val man gjort.

 1. Goodwill
 2. Pengar
 3. Enklare utveckling
 4. Påverkan
 5. Koncentrera ansträngningarna
 6. Vara med i snacket
 7. Genuint god vilja
 8. Underminera Apple

Men det stannar inte där. För ser vi till just Windows 10, är frågan också: hur pass påverkad av Linux är det? Jag hittar i en artikel på It’s Foss, en lista där man tar upp 6 egenskaper där man lånat från fri och öppen källkod för att "modernisera" Windows, men som alltså funnits hos Linux ett tag nu.

 • Multiple desktops aka workspaces
 • Task view aka window spread
 • Desktop plus online search
 • Borderless windows and flat icons
 • Convergence of mobile and desktop OS
 • Windows 10 (finally) has a package manager

Lite ironiskt blir det nog när man tänker att 2016 kommer att bli året då Linux kommer till skrivbordet. Genom Windows. På sätt och vis kan vi nog tala om ett nytt derivat av Ubuntu, Windowbuntu 10.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 31 mars 2016 i Dator

 

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: