RSS

Ny riktlinjer för barngrupper

12 Feb

Precis när jag skrivit om politikernas ovilja att minska barngrupperna, ser jag på SVT att Skolverket har kommit med sina nya riktlinjer.

I ett pressmeddelande skriver man så här:

För barn mellan ett och tre år är riktmärket för barngruppers storlek sex till tolv barn. För barn mellan fyra och fem år är riktmärket nio till 15 barn. Skolverkets nya riktmärken för barngrupper ska tillsammans med nytt stödmaterial bidra till att kommuner och fristående förskolor kan skapa en bra förskola för barnen.

Är det någon som drar en lättnaden suck? Då ska man läsa vidare i pressmeddelandet.

Riktmärkena är inte tvingande utan ska ses som ett stöd för att skapa lagom stora barngrupper. Samtidigt publiceras ett nytt stödmaterial som ger kommuner, ansvariga för fristående förskolor och förskolechefer konkreta verktyg för att utvärdera och förbättra sina förskolor. Skolverket kommer under våren att genomföra utbildningsinsatser för ansvariga i kommuner, fristående förskolor och förskolechefer.

Som jag skrivit tidigare, så blir det här en låtsas föreskrift. Varför, Skolverket? Var det detta du ville, Fridolin? Så nu är det fortfarande upp till lokala politiker som Patrik Isestad i Nynhäshamn att bestämma om de vill följa de här riktmärkena. Men visst kan vi nu ta en diskussion med politikerna och ha Skolverket i ryggen, om än långt bakom.

Ladda ner Allmänna råd med kommentarer om förskolan (reviderad 2016).

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 12 februari 2016 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , , , ,

2 svar till “Ny riktlinjer för barngrupper

 1. Fredrik Ahlgren

  12 februari 2016 at 21:27

  Intressant. Är det någon som kan begripa vf Skolverket delar in barnen i 1-3 resp 4-5 åringar när flera kommuner gör indelningen (samt barnpeng) efter 1-2 resp 3-5 åringar?

   
  • Maths

   12 februari 2016 at 22:55

   I Stockholm går gränsen för en lägre peng det år barnet fyller 4 år, så i praktiken kan alltså ett barn som är fött sent på året vara 3 ett helt år med lägre peng. Egentligen borde gränsen när barnet fyller 4, men jag antar att det handlar om att glida lite på vad man ”betalar”; kanske är det också administrativ lättare att gå efter födelse år än faktisk ålder.

   Skillnaden kan alltså bero på att Skolverket går efter barnets faktiska ålder, medan kommunerna har men mer administrativ syn på saken. Skolverket lutar sig dessutom mot en forskning där man brukar göra den åldersindelningen, medan kommunen ser till behovet av blöjor och tillsyn.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: