RSS

Individuella eller gruppbaserade löner

24 Nov

På många håll har man de senaste 30 åren satt lön efter individuell prestation. Har man trott. Jo, man har bara tagit hänsyn till individen, man frågan är hur det har fungerat när det gäller prestation inom till exempel barnomsorgen. Är det "effektivt" att premiera enskildas individer?

Själv har jag alltid varit motståndare till den individuella lönesättningen. Jag har tyvärr aldrig sett att det har fungerat. Däremot har jag sett de ena märkliga lönekriterierna efter de andra och de har ändrats från år till år. Jag har heller aldrig sett att de har premierat det som betyder mest. Till en början vara det bara de där som tog på sig andra arbetsuppgifter också som skulle få högre lön, men nu tycks det tack och lov vara bort. Vad man fokuserar på nu är jag inte riktigt på det klara med, men inte är det kärnan i verksamheten, för den är väldigt undflyende. För vilken chef idag är ute och ser hur det verkligen förhåller sig på golvet i verksamheten?

Kan man säga att de duktiga individerna har vunnit på det här? Nej. Många gånger får man istället höra att det är lismarna eller klagarna som får lönepåslagen, lite beroende på chefen. Det är alltså inte i grunden de duktiga och kompetenta som får lönepåslag.

Vem är egentligen vinnaren? Jo, i frågan om välfärdstjänsterna, t ex barnomsorgen, är det de skattesänkande politikerna. Låter det märkligt? Tänk då efter vilken situation det skapar inom och mellan arbetslag, när det är ett allas krig mot alla för att få några hundra kronor mer än andra. Många politiker vill dessutom dra det så långt att man skapar ett A- och ett B-lag. Vissa ska få känna sig som bättre än andra, trots att det inte finns några objektiva mått att mäta det på. Söndra och härska är principen som individuell lönesättning bygger på. Hur kan Lärarförbundet gå med på det?

I min värld är det alltså bättre att alla går in på samma lön och att det utvecklas över tid och efter hur trogen man är arbetsplatsen. För som det är nu kan de som är gamla och rutinerade få en lön som är lägre än de nya personer som kommer ut och som man ska vara mentor till. Det här gäller då lärare och förskollärare. Kan vi här se en grund för ett gott samarbete? Nej, verkligen inte. Och ändå är förskollärarna beroende av varandra. Vi ska jobba i arbetslag om ca 3 personer, där det kan finnas fler än en förskollärare.

Men kanske finns det ett alternativ mellan tarifflön och helt individuell lön. Jag läser om en ny studie från England och Australien som bygger på en liten annan princip: The impact of individual versus group rewards on work group performance and cooperation.

They conclude: "Group rewards generate the top-performing individuals because of supportive group ecology, a mix of strategies that supports and sustains them. Individual rewards produce non-cooperative groups of individuals bent on exploiting each other. No strategy, like tit-for-tat dominates, and different mixes of strategies can emerge to support high performing groups."

‘Not only did the best individuals emerge under group rewards but also the worst performers. They are not shirkers but self-sacrificers, whose value isn’t captured by individual performance measures. They play an important role in boosting the performance of others. You have probably run across such people in your own work groups, the nice guy who helps everyone else but whose own work may suffer. If they get sacked the group falls apart. These people don’t seem to have attracted much research attention in real groups, but they should.’

Det finns många fördelar, som jag kan se det. För om vi jobbar tillsammans är vi beroende av varandra. Och om min kollega kan gå in och få en högre lön än jag, trots att vi har lyckats tillsammans, då gynnar det inte min motivation att fortsätta att samarbeta.

För mig är det en självklarhet att vi ska få bort den individuella lönesättningen. Vi arbetar tillsammans och det är våra gemensamma prestationer som ska belönas. Om vi inte helt återgår till tarifflöner.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 november 2015 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: