RSS

Storleken på barngrupperna kopplad till förskollärarnas flykt

03 Nov

DN har granskat Sveriges kommuner och kommit fram till att förskollärarna flyr den så kallade förskolan. Så har det gått med ambitionen om en förskola i världsklass. Det talas vitt och brett om hur viktigt det är med utbildad personal, men vad gör man för att de som faktiskt utbildar sig inte ska fly?

En undersökning som Lärarnas tidning gjorde tidigare i år visade att många förskollärare varje år väljer att byta karriär. Enligt undersökningen, som bygger på siffror från SCB, hade 13 284 personer som arbetade som förskollärare eller fritidspedagoger år 2009 bytt jobb fyra år senare. Stress, för mycket administration och för stora barngrupper är de vanligaste orsakerna till att förskollärare ger upp.

Har vi hört det förut? En förskollärare uttrycker sig så här drastiskt.

– Jag tar hellre en låg lön och är lycklig än en hög lön där hälften förr eller senare kommer att gå till sjukhus och terapeuter som får förklara för mig att jag inte är en dålig pedagog, säger hon.

Hon sätter också fingret på konsekvenserna för barnen.

– Då taket för antal barn per barngrupp slopades blev det fritt fram att tänka i pengar och siffror i stället för omsorg. Att ha fler än 20 barn på en och samma yta kanske flera timmar om dagen, det säger ju sig självt att det innebär att barnen blir en enhet och inte individer. De som har svårt att kommunicera och ta plats faller mellan stolarna. Och där står vi pedagoger, i ett hav av stressade barn som bara vill få höras och synas en stund.

En förskola i världsklass, någon?

Max Gustafson fångar det så bra!

Max Gustafson fångar det så bra!

Tänk om vi kunde börja ägna oss åt dessa barn istället, att se dem, prata med dem, bekräfta dem individuellt. Och då framför allt barn under 3 år. Kanske är det så att lärandet behöver få rimliga propotioner och att barnomsorgen blir bra på att ge mänsklig omsorg.

Vad säger man då på Skolverket, där man för något år sedan tog bort taket på hur många barn man får ha i en barngrupp.

– När man hör att någon känner sig pressad och personal väljer att gå från yrket, då är det allvarligt. Det vi ser och pekar på är vilka förutsättningar som behövs för att kunna ta det pedagogiska ansvar man har enligt lag.

Nej, Skolverket har visat att man inte är seriös med att få en fungerande och hållbar verksamhet. Det skulle nämligen innebär att man återinför det tak man tidigare hade och nu gör det obligatoriskt och att man fick lov att spänna av när det gäller det så kallade lärandet. Man talar om att se till forskning, men det är bara humbug. Man visst redan på 80-talet vad som var bra, nu vill även Skolverket tänja på gränserna och sätta ytterligare press på förskollärarna. Istället får vi väl vända oss till Arbetsmiljöverket, där verkar man nu vara inne på att ta tag i problemet.

Men det som gör mig förbannad är lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, som verkar vara lika körd som sin föregångare.

De viktigaste åtgärderna som hon kan se är att höja lönerna och freda förskollärarnas rätt att vara just lärare.

Visst har jag en Stockholmslön, men efter att i september ha varit hemma i fyra veckor med symptom på utmattning, vill jag inte höra sånt från ordföranden i min fackförening. Jag vill se lärarförbundet ta tag i arbetsmiljön och bryta med inriktningen på girighet och status från 80-talet. Eller vill Johanna Jaara Åstrand ha sina medlemmar på sjukhus och hos terapeuter?

Och hur tror politiker och Lärarförbundet att man ska få en bra verksamhet när den utbildade personalen flyr? Ska de outbildade stå där med en arbetsbörda som förskollärarna inte vill ha? Ser man till barnen är det en investering i en bra arbetsmiljö, där pedagogiskt utbildade personer faktiskt vill jobba kvar ett helt yrkesliv. Barnomsorgen ska vara långsiktigt hållbar både för barn och personal.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 03 november 2015 i Jobbet, omsorg, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: