RSS

Arbetsmiljöverket och stressen på dagis

27 Okt

Nu har tydligen Arbetsmiljöverket varit ute och inspekterat arbetsmiljön på dagis. Läget ser inte så bra ut, kan man säga.

Arbetsmiljöverket inspekterade i oktober 510 förskolor i en kampanj riktad mot ohälsosam stress. Drygt hälften (56 procent) av dessa hade brister i sina rutiner att kartlägga risker och ha handlingsplaner för att minska stress.

– Det vi ser är oroväckande och allvarligt. Det är att viktigt att förbättra arbetet med de här frågorna och hitta rätt verktyg, säger Britt-Marie Henriksson, arbetsmiljöinspektör, som själv har varit ute på inspektion av förskolor.

Känslan av otillräcklighet är en av de faktorer som orsakar arbetsrelaterad stress på förskolorna. Ofta relateras den till tidspress i att möta barns behov och även i att möta föräldrars förväntningar vid hämtning och lämning. Andra stressfaktorer är problem med att få in vikarier vid sjukdom och avsaknad av stöd vid öppning och stängning av förskolan. Även hög ljudvolym togs upp som en vanlig orsak till stress.

– Det är viktigt att prata igenom de här vardagsriskerna på de enskilda förskolorna och bryta ner det: Vad är det för krav som ställs just här? Varför känner man otillräcklighet? (Lärarnas tidning)

Vi får handlingsplaner för både det ena och det andra. Mycket handlar om saker som inte har med vår kärnverksamhet att göra, ändå måste de efterlevas och utföras. Det anställs inte mer folk, istället delegeras det ännu mer. Att vi skulle ha en handlingsplan för att minska stress har jag inte hört talas om.

Skulle det upprättas en plan nu, skulle vi antagligen få jobba med själva. Vi skulle kunna komma med konkreta förslag, men det som behöver åtgärdas ligger på en politisk nivå. Det handlar om resurser och prioriteringar, något som vare sig förskolechefer eller legitimerade förskollärare kan styra över. Men politikerna kommer inte att göra någonting, för de är fast i de tankar som funnits i 30 år och är en grundbult i den dåliga arbetsmiljön. Så jag vet inte hur vi ska få ett hållbart yrkesliv.

Så skulle vi, efter en inspektion, tvingas skriva en plan, så inte kommer den att bli mer än ord. Det troliga skulle vara att ansvaret vältrades över på oss som jobbar på avdelningarna och som riskerar att gå i väggen. Vi kommer att få prioritera, men kommer inte att få prioritera bort saker eller minska antalet barn i grupperna.

Inte ens vår så kallade fackförening kommer att göra något. Jag fick ett mail från förskoleteamet i Stockholm här om veckan. Där är man fortfarande fast i att vara statuskåta och giriga på mer pengar.

Nej, läget ser inte så bra ut, kan man säga.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 27 oktober 2015 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: