RSS

Medicin eller beröring?

02 Okt

När man jobbar med barn stöter man ofelbart på aggressivitet och ilska. Hur får man bukt med det? Ilska är en del av vår mänskliga repertoar.

I ett pressmedelande från Göteborgs universitet kan man läsa om hur att det finns ett visst samband mellan receptorer för oxytocin och aggressivitet. Jag tar om det: sambandet är litet. Men slutsatsen är att oxytocin som medicin skulle kunna användas mot aggressivt beteende hos tonåringar.

Några frågor som jag ställer mig är om man med det svaga sambandet ska ge den typen av medicin och är det kostnadsmässigt motiverat när det finns naturliga sätta att få just oxytocin?

För precis som det står i inledningen till artikeln, så utsöndras hormonet vid beröring. Kan det vara en ledtråd till behandling? Vad sägs om vi redan på dagis bemöter barn med omtänksam beröring? Att omsorgen får en metod och inte bara är ett luddigt begrepp?

Om bekräftelse, beröring och uppmärksamhet är bra för barns utveckling, om vi tänker på dessa som viktiga delar i det vi kallar omsorg, om det är grunden till den trygghet som alla i branschen säger att de vill jobba för, varför ser man inte mer av det redan nu? Varför jobbar vi inte förebyggande, när åtgärden är så till synes enkel, istället för att ge dem medicin när de är tonåringar?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 02 oktober 2015 i Jobbet, omsorg

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: