RSS

Italienska militären går över till öppet format

17 Sep

Användandet av den fria kontorssviten LibreOffice och det fria dokumentformatet ODF ökar i Europa. Enligt en lag från 2012 ska den italienska förvaltningen gå över till öppna format. Nu skriver LibreItalia, en organisation för LibreOffice i Italien, att den italienska militären byter till öppet format. Flera lokala offentliga verksamheter har redan bytt.

Det här innebär att man kastar ut .docx till förmån för den öppna ODF. I praktiken innebär det också att man behöver byta ut MS Office mot LibreOffice. Bytet berör 150.000 PC-datorer.

2014 fattade den brittiska regeringen ett liknande beslut, att öppet format ska vara standard i alla statlig förvaltningar. Man har här även accepterat pdf/a och html som godkända standarder för att användare ska kunna läsa dokumenten utan att själv ha ett kontorsprogram. Jag har ännu inte hört att någon har börjat byta ännu, men det här är stora projekt som behöver tid att planeras.

Nu är det inte så att det saknas exempel på övergångar att dra lärdom av, även om den italienska är en av de största. I Frankrike har inrikesdepartementet bytt på 240.000 datorer. Man har även bytt på finansdepartementet, utrikesdepartementet och jordbruksdepartementet. Även i Extremadura, Spanien, har man bytt inom sjukvården och planerar att göra det även om administrationen.

I de här fallen handlar det om en övergång till till fritt och öppet när det gäller kontorsprogram. I München har man varit ännu mer radikal och även bytt till fritt och öppet operativsystem. Man har sedan i så stor utsträckning som möjligt försökt använda program med fri och öppen källkod.

Det här kommer förstås att påverka alla, företag och privatpersoner, som kommunicerar med förvaltningen. Vill man kommunicera med förvaltningen måste man använda ODF. Vi kommer alltså att kunna se ringar på vattnet när det gäller användningen av öppna format.

Frågan är nu: när kommer svensk förvaltning att byta? Och när kommer Stockholm att ta sig ur inlåsningen i slutna format? Snart är det väl dags för staden att se över sitt avtal med Volvo och då skulle man kunna tänka sig en diskussion kring fria och öppna applikationer och format.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 17 september 2015 i Dator, LibreOffice, OpenOffice

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: