RSS

Inspektion av stress i repris

10 Sep

Även i år ska Arbetsmiljöverket inspektera arbetsplatser med fokus på stress. Det här läser jag om i Lärarnas tidning. Min fråga är: vad hände efter förra årets nedslående resultat?

Även förra året inspekterades 538 förskolor inom samma satsning. Var tredje inspektion gick då till en förskola. 60 procent av dem som inspekterades då hade brister i sitt förebyggande arbete med stress.

– Det är en oroande siffra, man vill ju att arbetsgivaren sätter in insatser tidigt på det här området, precis som på alla andra, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Har Sveriges kommuner gjort något åt problemet? I Stockholm har man det inte. Det var prat inför valet om att minska storleken på barngrupperna, men av det har vi inte ens sett någon fingertutt.

Och den här inspektionen sker inte av någon välvilja inför väljare och offentliganställda. Nejdå! Det är ett tvång från EU.

De aktuella inspektionerna sker inom ramen för en EU-kampanj och pågår samtidigt i 30 Europeiska länder. Även på EU-nivå bedöms stress orsaka runt 50-60 procent av all frånvaro från arbetet. I Sverige är stress den vanligaste formen av besvär på jobbet sedan två år tillbaka. Och just förskollärare är den fjärde mest sjukskrivna yrkesgruppen i ”psykiskt ohälsa” på den svenska arbetsmarknaden.

Eftersom det här i allra högsta graden är en politisk fråga, det är trots allt den politiskt styrda välfärdssektorn vi talar om, så kanske vi inte har tillräckligt bra politiker? Vem står upp för arbetare (och barn) idag, när sossar inte längre är sossar utan arbetar åt kapitalet?

Finns det några politiker som är villiga att höja skatterna för att få i luft i systemet. Ett av argumenten i att skära på 90-talet, förutom finanskrisen, var just luft i systemet. Idag har vi svårt att andas! Vem vill bli lärare och förskollärare eller sjuksköterska och undersköterska idag? Vem orkar?

Så tyvärr, jag har inte några större förhoppningar på Arbetsmiljöverket och konsekvenserna av deras kampanj mot stress. Det är andra saker som styr den frågan. Tyvärr!

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 10 september 2015 i Jobbet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: