RSS

Lönestopp utan leg

07 Jun

Till alla negativa saker med legitimationen kan vi nu lägga ett till: lönestopp. Man kan i Lärarnas Tidning läsa om hur Göteborg och Stockholm funderar på att ge olegitimerade lärare/förskollärare sämre lönepåslag. Det innebär att om man av princip inte plockar ut någon legitimation, trots att man har en fullgod examan, och dessutom har jobbat i många år, då räknas men inte ens lönemässigt.

”Med kraven på legitimation följer att en lärare/förskollärare utan legitimation inte kan ansvara för och genomföra alla delar i sitt läraruppdrag fullt ut. För de lärare som därmed inte kan ha samma uppdrag som en legitimerad lärare kommer det att påverka bedömningen av vilken löneutveckling som kan vara aktuell i löneöversyn 2016”, skriver staden.

— Vi har lärare som av principiella skäl har valt att inte söka legitimation. Då får det konsekvenser för löneutvecklingen, kommenterar tillförordnade förhandlingschefen i Göteborg Katarina Blomberg.

Stockholm ska också diskutera hur lönen påverkas av att lärare och förskollärare saknar legitimation.

— Lönen är ett viktigt styrverktyg. Om man inte har lärarexamen och inte är behörig i sina ämnen är man egentligen inte kvalificerad för yrket, så ser det ju ut i lagen. Då kan det resultera i att man inte får ett lönepåslag, säger AnnaKarin Östlund, chef för kompetensförsörjningsenheten i Stockholm.

Nu kan man undra hur facket tänker kring det här? Blir det ett rama skri över orättvisor? Knappast. Lärarförbundet har målmedvetet jobbat på att vissa av deras egna medlemmar, betalande medlemmar, ska få det sämre. Det har varit en strategi för att öka läraryrkets ”status”. Och även om man talar om att alla lärare ska få högre lön, så har strategin varit att bara låta vissa få del av den kakan.

Pricipen bakom det här är den välkända ”söndra och härska”.

Söndra och härska (latin divide et impera) är en angreppsmetod, problemlösningsmetod respektive krigföringsmetod som går ut på att dela upp ett större sammanhang i mindre delar. Förhoppningsvis kan därefter dessa mindre delar behandlas enklare än det större mer komplexa sammanhanget. (Wikipedia.org)

Alltså: låt de dumma och korkade lärarna och förskollärarna kämpa sinsemellan så de inte sluter sig samman och strejkar eller hittar på andra subversiva saker som störtar den rådande NPM/Toyota-modellen. Och så här långt har den lyckats. Enda abret är just storstäderna, där bristen på t ex förskollärare har lett till ökade löner.

Tänk om man kunde få Lärarförbundet att byta fot och kräva lika lön för lika arbete och riv hierarkierna. Se där två kända slagord som borde dammas av.

 
5 kommentarer

Publicerat av på 07 juni 2015 i Jobbet, legitimationen

 

Etiketter: , , , , ,

5 svar till “Lönestopp utan leg

 1. Janne

  07 juni 2015 at 20:48

  Sista länken går till söndra och härska-sidan på wikipedia…

   
  • Maths

   07 juni 2015 at 21:23

   Ajdå! Jag får fixa den buggen imorgon.

    
  • Maths

   08 juni 2015 at 05:56

   Nu har jag fixat länken.

    
 2. Janne

  07 juni 2015 at 21:03

  ”Vi har lärare som av principiella skäl har valt att inte söka legitimation. Då får det konsekvenser för löneutvecklingen…”

  Med andra ord, rättar du inte in dig i ledet får du betala priset.

  Inget konstigt egentligen, men det är osedvanligt öppenspråkligt. Jag får inga mysiga vibbar.

   
  • Maths

   07 juni 2015 at 21:15

   Klimtet är rått, långt borta från alla tjusiga policydokument. Långt borta från den demokratiska anda som det påstås ska gälla i vårt arbete.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: