RSS

Grodorna har vaknat i kärret

08 Apr

Nu kan man säga att våren är här. Det finns många vårtecken: vårblommor, solen värmer, sommarmoln, fåglarnas kvitter. Ett annat tecken är det som vi kan se i kärret en bit från vårt dagis: åkergrodan. När isen i kärret har försvunnit och solen börjar värma, då vaknar grodorna där nere på botten.

Någon hade idag, onsdag 8 april, sett på Facebook att någon gått förbi kärret och upptäckt grodorna. Man har inte många dagar på sig och hör man inte rycket gå, så missar man evenemanget. För det är bara under några få dagar som grodorna parar sig. Det kan ske allt från början av april till början av juni. I år var det tidigt.

150408-grodkärret-01

Idag var det väl lite kallt, så det var inte någon större aktivitet. Men viss kunde barnen också se grodorna ligga där i vattnet med huvudet ovanför ytan. Först är det lite svårt, innan man vet vad man ska titta efter. Jag kan tänka mig, att om det är lite varmare imorgon och övermorgon, är det fler grodor. Man kan då också höra dem. Om man är tyst. Sedan försvinner de åt olika håll och kvar är deras ägg, som flyter på ytan.

Det tragiska är, att det verkar som om antalet grodor har minskat år från år. För även om kärret ligger lite avsides från vägar och inte hotas att torrläggas, så finns det annat som gör att det inte blir så många grodor. Det är synd, för den här platsen är en av de få där man kan hitta åkergrodan.

150408-grodkärret-02

Tyvärr kan jag inte fotografera små saker på långt håll med min mobilkamera. Men jag hoppas att det går att se någon groda.

På tal om vårtecken, så har vi igår sett 5 stycken solitära bin inne på gården. Det som är bra med just dessa bin, är att det inte är aggressiva. Tyvärr var de här bina av den sort som bygger bon i sanden. Det innebär att barnen kommer att trampa sönder deras bon av misstag.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 08 april 2015 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: