RSS

Föreskrift mot stress och ohälsa

16 Mar

Är det någon som fått hjälp av sin chef att prioritera bland övermäktiga arbetsuppgifter? Troligen inte så många. Vilken chef klarar av det och då tvingas förklara för sin chef att vissa saker tyvärr inte blev gjorda. Det här leder ofelbart till stress hos både chef och medarbetare. Som det är nu kan man inte koppla in Arbetsmiljöverket, som en extern kontrollant och pådrivare för bättre arbetsvillkor, förrän stressen och ohälsan redan slagit till. Men det kan bli ändring på det, läser jag i Lärarnas tidning.

När den nya arbetsmiljöföreskriften träder i kraft kommer de att kunna ta hjälp av myndigheten långt tidigare, redan när planeringen för arbetet brister, förklarar Erik Hallsenius, ombud på Lärarförbundet och expert på arbetsmiljöfrågor.

– Arbetsgivaren får ett tydligare ansvar för att se till att läraren vet hur arbetsuppgifterna ska prioriteras. Redan i planeringsstadiet ska de tillsammans komma fram till vad som kan stryka på foten, om tiden inte räcker till, säger Erik Hallsenius.

Det låter väl bra? Att om man redan vid planeringen inser att det inte håller och arbetsgivaren inte gör nödvändiga prioriteringar, ska medarbetarna kunna gå vidare och få rättelse genom Arbetsmiljöverket. Allt med syfte att få ett hållbart arbetsliv.

Men vi får se vilken fingertutt det blir av det här förslaget, för SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har tycket inte att det här är ett bra förslag. De vill inte ha ytterligare regleringar inom arbetsmiljön. Man vill själv kunna bestämma över hur man utformar verksamheten och organisationen. I klartext: man vill kunna slita ut sin personal utan att få pekpinnar från Arbetsmiljöverket. För vem tror att SKL, alltså tjänstemännen direkt under politikerna, själva skulle göra något åt den ohållbara situationen vi har nu? Man har haft många år på sig att skapa ett hållbart arbetsliv och en attraktiv arbetsplats för lärare och förskollärare, utan att klara av det.

För i grunden är det en ekonomisk fråga, och alltså en fråga om skatter. Och här är det politikerna som bestämmer, inte någon luddig och diffus marknad. Barnomsorg och skola drivs med skattemedel och skatten bestäms av den rådande majoriteten. För om vissa ”viktiga” (hemska tanke: tänk om de inte är så viktiga?) arbetsuppgifter blir ogjorda för att den personal som finns inte hinner med utan att utsätta sin hälsa för fara, måste det ju till nytt folk som utför uppgifterna. Alltså en ökad personalkostnad.

Vi får alltså se. Det är tänkt att den nya föreskriften ska träda i kraft i februari 2016.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 mars 2015 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: