RSS

Nya låtsasriktlinjer för färre barn i grupperna

12 Mar

För ett drygt år sedan, i december 2013, hade Skolverket vaknat när det gäller hur barngrupperna ser ut på dagis. Att antalet barn hade skenat iväg långt över de regler som fanns då. Men istället för att börja se till att reglerna efterlevdes, valde man att ta bort taket för storleken på grupperna. Nu har den rödgröna regeringen gett Skolverket i uppdrag att ta fram nya regler.

Det här kan man läsa om på SVT, Ekot, Förskolan, Lärarnas tidning, DN med flera platser.

Till Ekot säger utbildningsminister Gustav Fridolin så här.

– OECD har kunnat visa att man i Pisa-proven som man gör som 15-åring har kunnat se vilka elever som fått en bra förskola. Men då måste ju förskolepedagogiken vara tillgänglig för alla barn, och då får inte barngrupperna bli alldeles för stora för då är risken att inte alla barn blir sedda, säger han.

Det här låter helt fantastiskt. Eller hur? Men det finns ett stor men: de nya riktlinjerna ska inte bli bindande.

Man slår sig lite för pannan. Varför göra en utredning om något man redan vet och har vetat i decennier? Varför lägga ner ett jobb på något som det blir frivilligt att följa? Varför ska Skolverket, som annars agerar med pondus i allt som skrivs som riktlinjer, ha en riktlinje som bara är på låtsas? Det finns många statliga verk, inklusive Livsmedelsverket, där det allt som anges som riktlinjer ska följas. Punkt slut. Men alltså inte i den här frågan.

Men utbildningsministern är hoppfull, kan man läsa i Förskolan.

– Jag är mycket hoppfull av två skäl. Dels finns det ett stort politiskt intresse från kommunernas sida för den här frågan. Dels har vi nu forskning att luta oss mot, som visar på vikten en bra gruppsammansättning i förskolan för de framtida skolresultaten. Inte minst från OECD och kopplingarna till Pisa, säger Gustav Fridolin.

Så naivt att man inte tror det är sant. Om Pisa och andra mätningar hade spelat någon som helst praktisk roll ute i kommunerna, då hade vi haft en annan skola redan idag. Men så ser inte verkligheten ut. I kommunerna jobbar fortfarande de skattesänkande nyliberalerna, så de där statliga pengarna som Fridolin lockar med, kommer säkert att tas emot med glädje av den lokala skattesänkaren.

Men tanken är att det här ska ge signaler till kommunerna. Ekot igen, där lärarförbundets nya ordförande uttalar sig.

De nya riktmärkena blir inte heller bindande, men Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, hoppas att Skolverkets riktmärken ändå ger tydliga signaler till kommunerna:

– Ja, att man inser att det inte går att använda barngruppsstorlekar som några budgetregulatorer, utan jag hoppas att Skolverket kommer fram till skrivningar som förhindrar det, säger Johanna Jaara Åstrand.

Och de fromma förhoppningarna finns även på Skolverket, när Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket, uttalar sig i Förskolan.

Skolverket arbetar kontinuerligt med att ge stöd kring lämpliga gruppsammansättningar och personaltätheten i förskolan. Ulrika Lundqvist, enhetschef för Skolverkets avdelning för förskola och grundskola, hoppas att de nya riktlinjerna ska bidra till att myndigheten kan ge ännu bättre stöd till förskolorna i framtiden.

Psykologer och personal har under lång tid varnat för helt orimliga grupper och deras konsekvenser, men politiker och Skolverket har inte lyssnat. Nu låtsas man gå opinionen till mötes, men det blir den mest tandlösa riktlinjen i historien. Den förra avskaffades för att ingen följde den, hur tror man att en ny låtsasriktlinje ska efterlevas bättre?

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 12 mars 2015 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , ,

4 svar till “Nya låtsasriktlinjer för färre barn i grupperna

 1. Janne

  12 mars 2015 at 21:37

  Åh, så löjligt! Hej, ruta ett. Nu är vi här igen.

   
  • Maths

   13 mars 2015 at 05:59

   Mycket pukor och trumpeter men inte ens Fridolin kan lämna rutan ”Gå”. Det är så mycket som är bara på låtsas idag. Vackra ord och estetik, men inte någon substans.

    
 2. Åsa

  13 mars 2015 at 10:49

  Här i kommunen styr V och S, det blir inte bättre för det – man gör det minsta man måste.

   
  • Maths

   13 mars 2015 at 16:02

   Alla, inklusive de partier som ska stå till vänster, fastnade i den nyliberala fällan under kriserna i runt 1990. Därför går det inte att diskutera kvalitetshöjare på riktigt.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: