RSS

Ratpoison – minimal fönsterhanterare

06 Dec

Ratpoison är en minimal, tangentbordsorienterad och kaklande fönsterhanterare. Idén bakom är, som namnet antyder, att man ska utrota användningen av musen. Men det gäller bara själva Ratpoison, för i de program där det är tänkt att man ska använda musen till vissa saker, där använder man den. Även i dessa program brukar det finnas tangentbordskommandon för att utföra ofta återkommande handlingar. I t ex LibreOffice kan man göra nästa allt med tangengbordet. Nu är det inte så att det inte finns något stöd för mus i Ratpoison, bara att man vill kunna utföra allt man behöver göra utan att gripa efter musen hela tiden eller klicka runt på ikoner. Det här lyckas den bra med.

Man ska komma ihåg att det här bara är en fönsterhanterare. Det är alltså inte någon skrivbordsmiljö, där man det finns anpassade appar för att sköta inställningar och funktioner av olika slag.

Den här gången testade jag med operativsystemet Xubuntu 14.04 som grund.

Installera

Även om man alltså intallerar ett operativsystem som redan har en skrivbordsmiljö, kan man alltså lägga till andra fönsterhanterare och då få något som passer en själv. På ett operativsystem som bygger på Debian, t ex Xubuntu, installerar man Ratpoison så här i en terminal.

sudo apt-get install ratpoison

Man kan då se att det tillkommer ytterligare två paket, båda har med möjligheten att använda en meny för att starta program.

Följande NYA paket kommer att installeras:
 9menu menu ratpoison

Med det skulle det bara vara att logga ut, välja Ratpoison som fönsterhanterare och sedan logga in. Men riktigt så enkelt visade det sig inte vara.

Få Ratpoison som alternativ

Det var inte helt lätt att kunna använda Ratpoison, för den dök inte upp bland alternativen på inloggningsskärmen. Om det här gällde bara mitt system eller för alla, vet jag inte. Efter lite letande hittade jag hur man skriver och lägger till en desktop-fil i mappen /usr/share/xsessions.

Man skapar filen ratpoison.desktop och ger den följande innehåll:

 [Desktop Entry]
 Name=Ratpoison
 Encoding=UTF-8
 Comment=Launch Ratpoison Window Manager
 Exec=ratpoison
 TryExec=ratpoison
 Type=Xsession

Det här gör att man får upp Ratpoison som ett alternativ vid inloggningen och nu kunde jag logga med ny fönsterhanterare.

Mod-tangenten

Ett specielt kapitel i den här typen av fönsterhanterare, är de två tangenter som utgör escape- eller Mod-tangenten, vad man nu vill kalla den. Det är alltså en kombo av två tangenter som får fönsterhanteraren att förstå att man vill prata med, ge den ett kommando.

I Ratpoison är dessa tangenter Crtl+t. Nu är det här en riktigt dålig kombo eftersom den är nästan omöjlig att ta med en hand. Därför är det vettigt att ändra det här till något som ligger bättre i händerna. Själv valde jag Crtl+j. För att ändra måste man lägga till följande i filen .ratpoisonrc.

escape C-j

På det här sättet inleder du alltså alla kommandon med att samtidigt trycka ner Ctrl och j tangenterna. Sedan släpper du och trycker den eller de tangenter som utgör kommandot. Lägg då märke till om det är stor eller liten bokstav, för är det en stor bokstav måste du också tycka på Skift-tangenten.

För att förenkla beskrivningarna av kommandon, kommer jag här efter att kalla den här kombon för Mod. Du kan sedan själv välja vilka tangenter du vill använda.

Hantera

Vi ska nu titta på hur man kommer igång och får något gjort. Det mesta handlar om att starta program och hantera det utrymme som skärmen ger.

När man vid inloggningskärmen har valt Ratpoison (var den knappen sitter beror på inloggningsprogrammet), loggas man in och möts av en tom skärm. Är det första gången man prövar den här typen av fönsterhanterare eller inte har läst på, då kan det kännas lite skrämmande. För vad gör man nu? Det finns inga ledtrådar någonstans, utom den hjälp skärm som dyker upp. Även om man klickar på skrivbordet händer ingenting.

Det kan nu vara bra att förstå hur man loggar ut. Tycker man att det här är för mycket eller att man läst på för dåligt, kan det vara bra att ta sig ut och välja något annat. Vad man gör då är att trycka Mod+t :. Det dyker nu upp en vit ruta i övre högra hörnet. Där skriver man quit och trycker på Retur-tangenten. Man ska nu hamna vid inloggningsskärmen.

Kommando Gör
Mod :quit Loggar ut.
Mod ? Visar ruta med kommandon.
Mod a Visa datum och tid
Mod : <kommando> Utför ett kommando

Starta program med meny

Vid installationen kom det med en app för att starta en meny där man kan välja program. Den heter 9menu. Den innehåller två funktioner: dels att välja app från en meny, dels att skriva in namnet på en app.

Eftersom utvecklarna nog tänkte att de som använder Ratpoison också använder terminalfönster ofta, så har man lagt till kommandot Mod c för att få upp en terminal till att börja med. I från den kan man sedan starta andra program om man vill eller göra det man ska direkt i terminalen.

För att öppna menyn trycker man Mod .. Då öppnas en meny med fyra alternativ: Applications, Games, Help och Window Managers. Överst finns också ett alternativ som heter Cancel, där man stänger menyn. Nu kan man med piltangerna eller musen bläddra bland alternativen. Alternativet med två punkter, som man hittar längst upp, är för att gå tillbaka till föregående meny.

Vet man vilket program man vill använda kan man starta det direkt genom att skriva Mod !. Det här öppnar en ruta uppe till höger, där man skriver in namnet på appen och trycker Retur. T ex hittade jag inte Firefox i meny, så jag jag gjorde så här istället. Det kan vara svårt att första gången tänka på att det dyker upp någon ruta, för det är bara ett vitt fält där det står /bin/sh -c och det är efter det man skriver in namnet på sin app.

Kommando Gör
Mod ! Öppnar en ruta där man skriva namnet på appen och ev tillval.
Mod . Öppnar en meny (9menu) för att välja app.
Mod c Starta en terminal.

Är man inte helt nöjd, har jag hittat två alternativ: Ratmenu och dmenu. Av dessa båda har jag använt dmenu med en annan fönsterhanterare, men Ratmenu har jag aldrig prövat. För att olika menyer, se den franska platsen Linuxpedia.fr.

Fönster

Ratpoison startar alltså ett nytt fönster för varje app man öppnar. Som standard läggs de på hög, så man bara ser det som ligger överst. Det kan då vara lätt att tro att de andra är försvunna, men med kommandona Mod n och Mod p kan man bläddra mellan dem.

Kommando Gör
Mod n Nästa fönster
Mod p Föregående fönster
Mod Mod Växla fram och tillbaka mellan aktuellt fönster och sista fönstret
Mod 1|2|3|4|5|6|7|8|9 Växla mellan fönster 1|2|…
Mod w Välj fönster interaktivt. Visar en lista på fönster.
Mod k Stäng aktuellt fönster
Mod K Döda aktuell app med XKill

Ramar

Ett mer avancerat sätt att ordna sina fönster, är att skapa ramar, frames. Man har här hämtat inspiration från GNU Screen. Det går då att dela upp skärmen horisontellt eller vertikalt och på så sätt lägga fönster bredvid varandra.

Kommando Gör
Mod s Dela skärmen eller ramen horisontellt.
Mod S Dela skärmen eller ramen vertikalt.
Mod tab Växla mellan ramarna.
Mod R Ta bort en ram.
Mod Q Ta bort alla ramar.
Mod vä,upp,hö,ner Växla mellan ramar.

När man växlar mellan ramar, får man upp meddelandet ”Current Frame” för att markera vara man är någonstans.

Arbetsytor/grupper

Ratpoison har inte ett inbyggt system för att skapa arbetsytor, men med skiptet rpws (se manualsidan) kan man ordna det. Lägg till följande rad i ~/.ratpoisonrc för att få 4 arbetsytor.

exec rpws init 4 -k
Kommando Gör
Alt+Fn Går till yta n.
Ctrl+Alt+vpil Gå till yta till vänster.
Ctrl+Alt+hpil Gå till yta till höger.
Ctrl+Alt+< Flytta aktuellt fönster till nästa yta.
Ctrl+Alt+> Flytta aktuellt fönster till föregående yta.

.ratpoisonrc

Det går att göra vissa inställningar för Ratpoison i filen ~/.ratpoisonrc. Den finns inte från början, så man måste skapa den. Man lägger sedan dit de saker man vill lägga till eller om man vill göra ändringar i standard inställningarna.

 # Starta appar direkt
 exec uxterm
 
 # Skapa 4 arbetsytor
 exec /usr/bin/rpws init 4 -k
 
 # Byta Mod från C-t, som är knöligt
 escape C-j
 
 # Tangenter för att öppna appar
 bind c exec uxterm
 bind f exec firefox
 bind p exec /usr/bin/pcmanfm

Resurser

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 06 december 2014 i Dator, Fönsterhanterare, Ratpoison

 

Etiketter: , , , , , , ,

3 svar till “Ratpoison – minimal fönsterhanterare

 1. Hund

  29 januari 2015 at 00:23

  Har du testat i3? Det är den jag använder och jag gillar den. Ratposion har jag inte testat på 5 år tror jag. Hur är den idag? 🙂

   
  • Maths

   30 januari 2015 at 19:31

   Jag hade faktiskt glömt att jag har prövat i3, men det är tur att jag gör lite anteckningar. I september 2013 kollade jag lite på den på någon virtuell maskin. Mitt omdöme var att den kändes lite som Xmonad och inte var lika bra som Awesome. Den jag har kört på riktigt sedan hösten 2013 är Awesome och den funkar bra för mina behov. Jag har tänkt lägga upp mina anteckningar om den, men vet inte varför jag inte kommit till skott.

    
  • Maths

   31 januari 2015 at 21:36

   Upptäckte att jag inte svarade på din fråga. Ratpoison är väl bra men inte lika flexibel som Awesome. Jag tror också att Awesome är mer anpassningsbar. Annars spelar dom väl i samma liga, kaklande fönsterhanterare. Där finns också Xmonad och dwm.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: