RSS

Barns teckningar och intelligens

20 Aug

I en studie från King’s College i London har man undersökt sambandet mellan hur barn tecknar när de är 4 år och deras intelligens när de är 14 år. Och någon form av samband hittade de. Det här nämns också av Dagens Eko.

4-åringarna fick som uppgift att rita ett barn. Därefter bedömde man hur många detaljer som fanns i teckningen, fram för allt hur många olika kroppsdelar som fanns med. Forskarna satte sedan poäng på teckningen. En teckning med två ben, två armar, en kropp, ett huvud, men inga detaljer i ansiktet fick 4 poäng. Därefter genomgick barnen olika typer av intelligenstest.

När man sedan kontrollerade intelligensen på barnen när det blivit 14 år, visade det sig att det fanns ett svagt, men ändå samband mellan hur detaljerad teckningen från 4-årsåldern var och intelligensen.

I mina ögon är det intressant varför en detaljerad teckning av en människa kan vara ett tecken på intelligens. Om det nu är det. Var ligger nyckeln? Är det en skarp iakttagelseförmåga? Vi vet att ett bra arbetsminne är bra för intelligensen. Är detaljerna ett tecken på gott arbetsminne?

Forskarna poängterar att det inte behöver vara kört för barn som inte ritar så avancerade teckningar, eftersom utvecklingen av intelligensen beror på många olika faktorer. Men genom studier på tvillingar kom man ändå fram till att det finns en viss bakomliggande genetisk faktor. Återigen: sambanden är inte så starka.

Det man kanske kan konstatera är att de barn som gör detaljerade teckningar vid 4 års ålder har goda och medfödda förutsättningar som andra barn inte har. Men att det är som med ”talang” i fotboll: tränar man, så utvecklas man. Så intelligens kanske inte är en helt tillförlitligt mått på hur man kommer att klara av sitt liv.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 20 augusti 2014 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: