RSS

Skrivmaskinen tillbaka även i Sverige och Tyskland

17 Jul

Om skrivmaskinen uppfanns av Francesco Rampazzetto 1575, Henry Mill 1714, Remington 1873 eller någon annan, så är det ett faktum den var en flitigt använd maskin under större delen av 1900-talet. Det var när datorer och ordbehandlingsprogram blev vanliga under 90-talet som man slutade använda den typen av skrivhjälp. Eller gjorde man det? Och tänk om den är på väg tillbaka? Nu, i denna tid av Google Docs och lättspridda dokument på internet?

För ett år sedan kunde man läsa om hur den ryska säkerhetstjänsten hade köpt in ett antal gamla skrivmaskiner. Någon i beslutande ställning hade förstått hur det stod till med säkerheten på internet. Man är frestad att säga att genom sig själv känner man andra, för Ryssland är tydligen ett av de mest aktiva länderna, bredvid USA och Kina, när det gäller spionage på nätet.

130712-triumpf-adler

Det var också i början av juni förra året som vi kunde läsa de första avslöjandena av Edward Snowden. Då blev det tydligt hur USA, genom NSA, spionerade på andra och hur det fanns tekniker för att ta sig in i myndigheters, företags och privatpersoners datorer.

Här om dagen läser jag så om hur spionskandaler skakar Tyskland. Även här var NSA inblandat. Till och med förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon blev avlyssnad av USA. Det som gör det hela så intressant, är att den kristdemokratiska politikern Patrick Sensburg nu uttalar sig öppet om att återinföra skrivmaskinen.

I en intervju med det tyska tv-programmet Morgenmagazin uppger kommitténs ordförande Patrick Sensburg att man övervägt att sluta kommunicera via epost. På den direkta frågan om man gått så långt att man funderar på skrivmaskiner svarar han:

– Ja, faktum är att vi tänkt på det. Och då pratar vi inte några elektroniska varianter. (Aftonbladet)

Det råder viss oenighet om man faktiskt ska återgå till skrivmaskiner, men många har dragit drastiska konsekvenser och undviker digitala media och telefoni.

Även om tyska myndigheter nog knappast kommer att köpa upp tusentals gamla Facit och Halda råder det ingen tvekan om att spionskandalen fått effekter. Enligt den tyska tidningen Die Welt har politiker börjat dra sig för att prata om känsliga saker i telefon och träffas hellre ansikte mot ansikte för att dryfta hemligheter.

Kommittén som undersöker spioneriet har dessutom tagit till extra försiktighetsåtgärder vid sina möten. Innan medlemmarna samlas läggs samtliga mobiltelefoner i en metalllåda i ett avskilt rum, där varje försök till tjuvlyssning dränks i tonerna av Edvard Griegs musik. (Aftonbladet)

Och tänk: nu dyker samma tankar upp från svenska säkerhetstjänsten. I en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur UD hade kinesiska trojaner på sina datorer under 00-talet. Ola Wong citerar Säpochefen i en kolumn i samma tidning.

Säpochefen Anders Thornbergs budskap till svenska företag, forskare och tjänstemän var tydligt: Skydda er! Intrången ökar. Det är allvar nu. Ryssland och Kina är de länder som spionerar mest, sa han när jag ställde några frågor till honom i FN-veteranernas partytält i Almedalen.

Jaja, men hur ska vi skydda oss? USAs säkerhetstjänst använder ju också sitt globala storebrorssamhälle till att hjälpa landet ekonomiskt i förhandlingar. Det är ju inte konstigt att Gripen förlorar i budgivningar mot amerikanska stridsflygplan, matchen är riggad. Allt som ”molnet” (amerikanska servrar) Microsoft, Google och Facebook vet om dig vet även NSA. De kan påverka opinionen i EU genom sitt kommunikationsmonopol.

Är det dags för Europa att utveckla egna alternativ? frågade jag.

– Skrivmaskiner! sa Säpochefen.

Öhhhhh?

– Ja, fortsatte han entusiastiskt: Putin gör det, vi gör det:

– Riktig hemlig information skriver vi på skrivmaskiner, eller för hand eller stand-alone-maskiner som inte är anslutna till nätet. Och sedan låser vi in det i kassaskåp, säger Thornberg. (SvD)

Vi lever nu i en post-Snowden epok, där många har förlorat sin digitala oskuld. Internet är inte så snällt och trevligt, när allt kommer omkring. Bedrägerier och spioneri frodas i den virtuella djungeln. Men många har ännu inte förstått och vill gärna har mer av det som redan finns, t ex amerikanska molntjänster med direktkoppling till NSA. Man faller lätt för bekvämligheten och det lättsamma, men förtränger och blundar för integritet och säkerhet.

Kritikerna av återinförandet av skrivmaskinerna säger att det vore att ta ett steg tillbaka i utvecklingen. Men om nu det är ett säkrare alternativ för viss typ av information och hur den kommuniceras? Tänk om den digitala tekniken har sin begränsningar och vi behöver ta tillbaka många analoga tekniker?

Då slår det mig, att man kanske skulle ligga i startgroparna för den förändringen. Kanske skulle man börja sälja skrivmaskiner! Tänk om det är en affärsidé i tiden? En ny typ av lätta och behändiga skrivmaskiner, med inriktning på politiker och säkerhetstjänster runt om i världen och på företag som vill behålla sina hemligheter. Sedan kan man fortsätta att använda den digitala tekniken där den fungerar.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 17 juli 2014 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: