RSS

Flexibilitetens pris

11 Apr

Kanske kan man säga att förskollärare är ett riskyrke. Eller vad ska vi säga om den senaste statistiken från Försäkringskassan, som det nu skrivs om i DN och Lärarnas tidning?

Fritidspedagoger och förskollärare är kraftigt överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar för psykiska diagnoser. Enligt statistik från Försäkringskassan är det nästan dubbelt så vanligt med sjukskrivningar för dessa yrkesgrupper än för arbetsmarknaden i helhet. Det har också skett en ökning med 27 procent på fem år. (DN)

Man refererar också till Birgit Andersson, som forskat kring fritidspedagogernas arbetssituation.

– Jag kan mycket väl tänka mig att man hamnar i utmattningssyndrom i takt med att arbetsbelastningen har förändrats och försämrats, säger hon.

– Det blir så svårt att leva upp till ambitionerna när barngrupperna eskalerar så till den milda grad som de gjort det senaste decenniet. Man vill och försöker jobba på samma sätt men det är en omöjlighet när barngrupperna är så stora att man inte kan garantera barnens säkerhet. (Lärarnas tidning)

Men det intressanta är att det idag inte går att prata om fel i samhällssystemet. Sånt gjorde man under 70-talet och många ville bort från det för att skjuta över problemet på individen. Så tyvärr är det den enskilde förskollärarens problem idag. ”Synd för dig, lilla vän, att du har gått in i väggen. Du har säkert bara en dålig arbetsmoral, så nu kan du se fram emot Fas 3.”

Och finns det några möjligheter, i dagens kontrollsamhälle där NPM regerar, att försöka hitta på ett sätt att jobba som känns rimligt? Kontrollen och styrningen tvingar in verksamheten i vissa riktningar. Vilket handlingsutrymme finns det? Ändå är det väldigt tydligt att det är förskolechefen och förskollärarna som har ansvaret för verksamheten och då borde ha frihet att faktiskt fatta professionella beslut. Okunniga politiker och högre tjänstemän nämns inte alls i det sammanhanget.

Lärarförbundets Eva-Lis Sirén för uttala sig och som omväxling är det ingenting om löneökningar och status. Men hon vill påskinna att facket har larmat om den här situationen länge. I bästa fall är det en minneslucka, för arbetssituationen har totalt drunknat i allt tal om pengar och status.

Men det är bra att Sirén ändå tar ställning för en maxgräns när det gäller barngrupper. Att nivån skulle sättas på lokal nivå, är däremot otroligt naivt och korkat. Det är helt klart att styrdokumenten ska ha en gräns som bygger på vetenskapligt grundade fakta om barns behov och där det är ett omutligt tak. Det nyligen borttagna taket som Skolverket hade borde då vara ett riktmärke.

Till sist handlar det om att förskollärare och fritidspedagoger varit precis så flexibla som vissa kategorier vill ha det för att göra de förändringar man velat i välfärdssystemet. Men det är svårt för enskilda individer att ändra i ett helt system, som man kanske inte ens kan höja blicken för att se. Det har ändå gått ut över vissas hälsa.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 11 april 2014 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: