RSS

Emotionell närvaro och arbetsglädje i pedagogisk arbete

09 Apr

Arbetsglädje känns om något väldigt viktigt när man jobbar med människor. Känner den professionella en glädje i sitt arbete får det många positiva effekter. Men det här är inte något som verkar finnas i beslutsfattares medvetande. På grund av sin okunnighet inom dessa områden ser de istället till att det dessa arbeten bara ska bli mekaniska arbetsuppgifter det går enkelt att mäta.

Men nu läser jag om en avhandling med namnet ”Lärares arbetsglädje. Betydelsen av emotionell närvaro i det pedagogiska arbetet”, av Anna-Carin Bredmar, som tar upp ämnet arbetsglädje hos lärare.

I Anna-Carin Bredmars avhandling undersöks arbetsglädjen, som är av fundamental betydelse i lärarnas vardag. Den skapar en grundläggande känsla av hemvist och trygghet i arbetet och öppnar läraren för olika handlingsmöjligheter.

Studien visar att emotionell närvaro i det pedagogiska arbetet är viktigt för att lärare ska känna arbetsglädje. Något som stärker både de relationella och rationella, förnuftsmässiga, dimensionerna i arbetet. Enligt Anna-Carin Bredmar är förnuft och känsla ömsesidigt beroende av varandra.

– Arbetsglädje infinner sig när lärarna handlar både utifrån ett känsligt förnuft och en förnuftig känsla i mötet med elever, kollegor och olika arbetsuppgifter. Att utveckla en emotionell lyhördhet i arbetet, som i sin tur ofta förknippas med arbetsglädje, är en yrkesskicklighet som är av stor betydelse för att göra ett bra arbete som lärare, säger Anna-Carin Bredmar, verksam vid Linnéuniversitetet.

Känsligt förnuft och förnuftig känsla, är väldigt välformulerat. För det handlar om en balans mellan en slags intuition och ett rationellt resonerande.

Men det viktiga begreppet är ändå emotionell närvaro. Kan det på något sätt kopplas ihop med medveten närvaro? Att vara känslomässigt närvarande i stunden, att inte ens tankar svävar iväg, utan man stannar kvar i det som händer här och nu. Emotionell närvaro som ett professionellt förhållningssätt.

Frågan är då bara hur man i tillräckligt stor utsträckning kan orka med att vara närvarande, så att det går att känna den där arbetsglädjen? Vilka krafter gynnar den och vilka dränera?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 09 april 2014 i Jobbet

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: