RSS

Blockera reklam med filen hosts

18 Jan

På internet är det svårt att värja sig mot all reklam som fullständigt översvämmar de flesta webbsidor. De kan inte bara vara störande och påträngande, utan är nu mera en av de mest använda kanalerna för att ta sig in i folks datorer och placera malware/sabotageprogram där. En enkel metod för att få ett lugnare och säkrare surfande är att helt enkelt blockera reklamen.

Det finns flera metoder för att blockera reklam. Den som många använder och som även jag har använt i många år, är att köra ett tillägg till webbläsaren. I mitt fall är det AdBlock Plus i Firefox. Programmet filtrerar bort webbsidor enligt en lista med kända reklamplatser. Men nu börjar det komma tecken på att webbplatser kan identifiera de surfare som kör med en reklamblockerande program och då låsa sidorna till folk stänger av programmet.

Men ett annat sätt att blockera är att lägga filtret ännu tidigare, innan ens sidan hinner hämtas, innan AdBlock Plus gör sitt, på en nivå där inte några anti-blockeringsprogram kan upptäcka något, där ännu inget anrop har skett. Det finns faktiskt en teknik för det här. Man använder helt enkelt filen hosts.

Filen hosts

Filen hosts är egentligen en kvarleva från internets barndom, från den tid då man kunde ha alla datorer i en enda lista. Vad filen gör är att omvandla en webbadress, som går att läsa och förstå av en människa, till den sifferkod som är en IP-adress och som förstås av datorer. Det här innebär att du i adressfältet på din webbläsare kan skriva http://www.google.se och slipper komma ihåg 74.125.143.94, som är webbplatsens IP-adress.

Var man hittar filen beror på vilket operativsystem man använder. På Linux hittar man den i /etc/hosts, medan det i senare versioner av Windows finns i %SystemRoot%\system32\drivers\etc\hosts. I sin enklaste form består filen av en IP-adress och standardnamnet på den lokala datorn, localhost.

127.0.0.1 localhost datornsnamn

Det kan finnas även andra uppgifter där, som t ex några rader för datorer som kan hantera IPv6-adresser. Men man kan även själv lägga till rader med datorer som man själv vill lätt kunna nå, t ex andra datorer i nätverket.

192.168.0.15 annas-dator smurfan.local
192.168.0.16 kalles-dator jokern.local

Genom att då skriva smurfan.local i webbläsarens adressfält, kommer man man till Annas dator.

Och det är den här funktionen man kan använda om man vill blockera webbplatser.

Dirigera om till ingenstans

Själva tekniken för att blockera reklam och annat elände, går ut på att använda sig av webbadressen och dirigera om den till en felaktig IP-adress. Här finns det flera olika alternativ.

 • 127.0.0.1, en adress reserverad för den aktuella datorn och dess interna trafik.
 • 192.168.0.x, en adress reserverad för lokala nätverk, t ex en webbserver på det lokala nätverket, där x är den/de sista siffrorna i IP-adressen.
 • 10.0.0.x, en adress reserverad för lokala nätverk, en webbserver på det lokala nätverket, där x är den/de sista siffrorna i IP-adressen.
 • 0.0.0.0, är en adress som används när inga andra adresser kan ges och som inte leder någonstans.

För att inte webbläsaren ska ligga och vänta på ett svar, är det bäst om du kan hänvisa till en existerande webbserver, kanske i det lokala nätverket. Måste webbläsaren vänta, blir uppkopplingen seg. En lämplig server skulle kunna vara routern, som brukar ha adressen 192.168.0.1, 192.168.1.1 eller något liknande. Eller så använder man noll-adressen: 0.0.0.0.

OBS! Innan du göra några ändringar i filen hosts, gör en kopia av den. Du kan då återställa den om det skulle bli problem.

För att lägga till webbplatsen ads.badcompany.com till listan över blockerade platser, lägger man till den i filen hosts men anger någon av alternativen ovan.

0.0.0.0 ads.badcompany.com
0.0.0.0 adserver.skumrask.se
0.0.0.0 malware.com
0.0.0.0 spy.nsa.us

Färdiga listor

Nu står det väl klart att den här metoden kan vara lite omständlig. Tanken är att man ska lägga in alla de adresser man vill blockera manuellt. Och listan ska uppdateras! Så hur kommer man runt det här problemet?

Som tur är finns det folk som har ägnat tid till att göra listor på kända reklamplatser. Det här är listor på över 10.000 webbadresser. Och personerna har lagt upp dem för nedladdning. Du kan alltså få en quick fix när det gäller att skydda dig mot många av de platser du vill undvika.

Alla platser i listan ovan var uppdaterade i år (början av 2014), så de måste vara ganska aktuella.

OBS! Skriv inte över filen med den nedladdade! Ta inte bort det som redan finns i hostfilen! Lägg bara till listan i slutet av filen..

I en del av filerna hittar man ett brädgårdstecken (#) i början av rader. Det är ett sätt att ange en kommentar. Dessa rader läser inte de program som använder filen. Alla rader utan det tecknet kommer att användas. Det innebär att om du vill tillåta något, är det bara att lägga till ett #-tecken i början av raden, så blir den inte läst.

För att lägga till en lista gör man så här.

 1. Börja med att ladda/spara ner någon av listorna. Eventuellt kan man behöva packa upp en zip-fil.
 2. Öppna listan i en textredigerare och kopiera innehållet.
 3. Öppna hosts-filen i textredigeraren och gå till slutet av den.
 4. Klistra in listan i slutet av filen, efter det som redan finns där.
 5. Spara hosts-filen.
 6. Nu ska reklamplatserna blockeras.

Jag vet inte hur det fungerar på Windows, men på Linux ska det fungera direkt. Du kan behöva ladda om din webbläsare, men det är inte troligt.

Det går naturligtvis att även göra egna tillägg till hosts.

Ta ett större grepp

Nu är det här inte någon helt säker metod, även om den klarar mycket skräp. Så det bästa är att gardera sig och använda flera lager av skydd. Men allt handlar om hur mycket tid och kraft du vill lägga på din säkerhet och hur mycket du bryr dig om att vad i all reklam.

Det finns flera extra lager man kan lägga till. Eftersom mycket av det som händer sker via JavaScript, som tillåts göra ganska mycket på din dator, så kan det vara läge att använda NoScript. Och eftersom mycket av reklamen inte ligger på den webbplats du besöker, kan det vara intressant att inte tillåta att sidan hämtar saker från andra ställen. Det här ordnar man med RequestPolicy. Det här tar bort även annat än reklam, men man kan då lägga till undantag.

För att läsa lite om det som det här inlägget har handlat om, kan du gå till följande platser.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 18 januari 2014 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: