RSS

Skolverket tar bort taket för storleken på grupperna

15 Dec

Mot bättre vetande tar nu Skolverket bort sina rekommendationer för gruppstorleken på dagis. Det här ställer allvarliga frågor kring vilka krafter som styr Skolverket och om man där har någon vettig förankring i verkligheten. Och när alla andra pratar om att det är dags att minska det faktiska barnantalet till rimliga nivåer, väljer Skolverket att gå mot strömmen.

Motivationen man uppger är den här.

– Det är barnens behov som ska styra och inte en siffra. Barngrupper kan behöva vara betydligt mindre än 15. Risken är att barnens behov kommer i andra hand om ansvariga för förskolan fokuserar på en siffra istället för barnens bästa när de fattar beslut, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket. (Skolverket)

Man pratar om barnkonsekvensanalys och att ta hänsyn till flera olika faktorer. Det handlar om personalens kompetens, lokalernas storlek och miljöns utformning. Det handlar också om barngruppernas sammansättning, socialt, etniskt, kön och ålder. Det här stod det väldigt tydligt om redan i den förra skollagen. Ändå har politikerna fått hålla med de allt större barngrupperna.

Faktum är att Skolverket inte har brytt sig. Man har gett kommunpolitikerna frikort från just den här rekommendationen. För ungefär ett år sedan vaknade verket upp och tittade sig lite yrvaket omkring. Eller var det så? Man påstod det i alla fall. Och nu ger man upp, istället för att skärpa reglerna. Det hade man inte gjort om det hade handlat om något annat än barngrupperna.

Vad det här visar är att barns behov faktiskt kommer i andra hand. De rekommendationer som fanns hade en vetenskaplig grund och byggde på just barnens behov. Det var enkla regler för huvudmännen att följa — även om ingen gjorde det.

– Det är viktigt att man följer upp kvalitén på förskolan. De som driver förskolor måste ta ansvar och utforma förskolan utifrån barnens bästa. Om förskolechefen inte har resurser för att åtgärda bristerna ska det signaleras till huvudmannen, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket. (Skolverket)

Istället är det nu tänkt att vi ska ska klaga hos våra politiker och högre tjänstemän, skriva mer dokumentation om varför grupperna ska vara mindre vid varje enskilt tillfälle. Men, kära Skolverket, det spelar ingen roll hur mycket vi skriker. Det har inte hjälpt på 20 år, så utsikten att de folkvalda kommer att lyssna nu är så försumbar att den inte finns.

I Aftonbladet uttalar sig Ulrika Lundqvist från Skolverket så här. Och man förstår att Skolverket inte har viljan att ta frågan på allvar.

Men Ulrika Lundqvist på Skolverket menar att storleken på barngrupperna har fått styra för mycket och att man i de nya råden tydligare vill utgå ifrån barnens behov.

– Den här siffran verkar i sig ha fått väldigt starkt fokus men den har inte lett till att barngrupperna har blivit mindre och att man har anpassat barngrupperna utifrån de förutsättningar som finns, säger Ulrika Lundqvist. (Aftonbladet)

Bilindustri

Ett annat faktum är att vår verksamhet faktiskt styrs av just siffror. Vet inte Skolverket det heller? I Stockholm finns det en barnomsorgspeng som häftar vid varje enskilt barn. Den följer barnet, så det vill till att man fyller sina barngrupper långt över det ”tak” politikerna har satt. Det är faktiskt så, att Stockholm har satt nivån för barnomsorgspengen så lågt att det inte går att bedriva en verksamhet med 14 barn på småbarn och 18 på syskon. Men här är det lite dubbelspel, för frågan är om nivån ska ses som ett ska eller ett bör.

Även om det finns andra variabler som har betydelse, är mängden relationer kritisk när det gäller yrken som har med omsorg och lärande att göra. I en krönika i GP kan vi läsa följande.

I Pedagogiska magasinet i höstas intervjuades Pia Williams vid Göteborgs universitet. Hon forskar om just barngruppers storlek. Williams lyfte fram ett exempel från den norska forskaren Monica Sealand som visar hur en grupp med 9 barn ger 36 relationer, och en med 18 barn blir 152 relationer. En grupp med 40 barn ger 780 relationer för de små att hantera.

Enligt Pia Williams är det orimligt. Det har hon helt rätt i. Ändå är det åt det håll det kommer barka när Skolverket nu öppnar för ännu fler av de avdelningsfria storarbetslag som blivit vanliga på senare år. Blir det inte fler storarbetslag så blir det säkerligen fler avdelningar med många barn. I dag finns det över 5 000 förskoleavdelningar i landet med över 21 barn i gruppen. Betydligt fler än för bara några år sedan. (GP)

I Lärarnas Nyheter verkar socialdemokraternas talesman vilja ha skärpta regler. Men frågan är om de har någon egentlig vilja till det, utan att det här bara är lite fjäsk inför valet.

Ibrahim Baylan, vice ordförande i utbildningsutskottet och Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, är starkt kritisk till beslutet som han anser är huvudlöst.

– I stället borde man ha skärpt skrivningarna om gruppstorleken och kanske också kopplat dem till personaltätheten, säger han. (Lärarnas Nyheter)

Även Malin Broberg, som får uttala sig i SVT, är kritisk.

Malin Broberg är professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Hon har granskat hur barngruppernas storlek påverkar barnen och personalen. Även hon är starkt kritisk till Skolverkets nya råd.

– Det har ju alltid varit så att man ska se till de individuella behoven och ändå har barngruppernas storlek ökat. Som jag ser det har Skolverket gett upp. Det är ungefär som om vi skulle ta bort hastighetsgränserna i trafiken med hänvisning till att allt för många ändå kör för fort. Konsekvensen av att ta bort riktlinjerna är att gruppstorlekarna kommer att öka ytterligare, säger Malin Broberg. (SVT)

Kommunerna sysslar nu endast med att genomföra åtstramningar och skattesänkningar. Stockholms stad går med vinst i år, men istället för att lägga den vinsten på att förstärka verksamheter som skola och omsorg, sänker man skatten. Några högre tankar kring vilken kvalitet man vill ha och vad den i så fall skulle kosta, finns det inte.

Men skattesänkningar är en sak. Det behövs också en ideologi som gör att man kan avväpna oss som lyssnar på vad psykologisk forskning säger. Ser vi till barnens känslomässiga behov och möjligheter, skulle vi skärpa kraven och lagstifta mot stora grupper. Den ideologi som Skolverket och alla politiker lutar sig mot är den som ges av Reggio Emilia Institutet. De jättedagis med torg som man idag bygger i Stockholm, kan man bygga med hänvisning till just idéer från de inspirerade. Reggio Emilia inspirerad (REi) ”barnsyn” och ”pedagogik” har smugit sig in i Skolverket och gör att verket inte kan bry sig mindre om barngruppernas storlek. Det är en icke-fråga.

Sågning av allmänna råd

Jag har redan Sågat de nya allmänna råd och jag gör det igen. Det är alltså inte så att Skolverket har gett upp: man bryr sig inte. Vi kan alltså tala om ett frikort för de kommunala politikerna när det gäller att öka storleken på barngrupperna. Politikerna vill sänka skatter och Skolverket har sin ideologi. Så jag tycker att krönikan i GP drar en helt korrekt slutsats.

I stället väljer man att ignorera såväl förskollärarna och deras fackförbund som oroliga föräldrar. Skolverket levererar precis vad besparingshungriga kommunpolitiker efterfrågar. I ärlighetens namn känns det mycket svårt att i dagsläget ha förtroende för en sådan myndighet. (GP)

Är Skolverket en relevant myndighet? Den 17 december 2013 träder de nya icke-reglerna för hur stora barngrupperna får vara i kraft. Då upphör också trovärdigheten för Skolverket.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 15 december 2013 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , , ,

2 svar till “Skolverket tar bort taket för storleken på grupperna

 1. Janne

  15 december 2013 at 21:33

  Det är ren idioti. Och antagligen mot bättre vetande på Skolverket.

   
  • Maths

   15 december 2013 at 21:45

   Kanske finns det några, men troligen inte många. Argumentationen är klar: det är andra faktorer som spelar störst roll, gruppstorleken är bara en siffra.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: