RSS

Masken Linux-Darlioz, ett riktigt virus för Linux?

03 Dec

Operativsystem som bygger på Linux anses vara väldigt säkra. Till skillnad mot Windows så finns där inte många virus och annan ohyra ute i det vilda. Mac har också ansetts som säkert till för något år sedan då det drabbades av en trojan. Men nu är frågan om det till slut dykt upp en seriöst hot mot Linuxdatorer.

Jag läser på Linux Magazine om masken Linux-Darlioz. Och det är nu man kan börja fundera på hur pass vanligt Linux faktiskt är. För det finns mängder med routrar och NASar hemma hos folk som kör Linux. Blir dessa inte uppdaterade finns risken att maskinen infekteras. Och hur ska jag kunna uppdatera min NAS? Bara för att ta ett exempel.

Ser man till alla servrar runt om i världen, så är Linux stort. Kanske är det dessa som masken är skapad för? Den verkar nämligen använda skriptspråket PHP, som är vanligt på just servrar som kör Linux.

Kanske är det här det första ”riktiga” viruset för Linux? Det finns ännu ingen statistik på hur många datorer som infekteras, hur stor spridningen är. Men det är väl bara att höja säkerheten lite, från en låg nivå. För jag hävdar fortfarande att Linux är säkrare än Windows.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 03 december 2013 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: