RSS

Riksrevisionen: för stort fokus på dokument

26 Nov

Det är fler än jag som tycker att bedömningen av verksamheten har för stort fokus på det skrivna ordet. Skolinspektionen får kritik av Riksrevisionen på just den punkten. Jag säger ingenting om att man skriver och funderar. Men visst blir det lite väl lätt ett fokus på det skrivna ordet, vad som står i vissa dokument, när man ska utvärdera?

Kortfattat säger Riksrevisionen att Skolinspektionen lägger för mycket vikt på olika dokument, och för lite på själva undervisningen vid sin tillsyn.

– I våra intervjuer med rektorer och lärare har man snarare uttryckt förvåning över att man mer tittar på dokument än på undervisningen. På skolorna har personalen varit laddad och velat visa sin verksamhet, säger projektledare Sophie Casson Lindbäck.

Sex av tio rektorer som svarat på revisionens enkät tycker inte att Skolinspektionen vid inspektionerna bedömer hur lärarna genomför undervisningen.

Riksrevisionen vill att Skolinspektionen ska prioritera på ett annat sätt, men revisionen diskuterar inte Skolinspektionens budgetramar.

Man kan ju undra varför Riksrevisionen gör en annan bedömning av prioriteringen än vad myndigheten med ansvar för översyn själv tycker är viktigt. Eller är det som citatet antyder, att det hela handlar om pengar?

Och det handlar nog inte bara om pengar. Det krävs en helt ny metodik för att utvärdera en praktik utifrån, att kontrollera att folk gör det som någon på Skolverket och Skolinspektionen tycker är det rätta sättet att jobba. Jag vill minnas att den detaljstyrda skolan försvann 1994 eller där någonstans.

Så även om det är mycket motsägelsefullt, så är det nog bra om vi funderar lite på om allt administrativt arbete fyller en vettig funktion. Med små resurser gäller det att prioritera rätt saker. Dessutom är det vi kan kalla för statusen för de skrivna dokumenten som ett ”bevis” för verksamheten mycket tvivelsaktig. I alla fall i en så komplex verksamhet som dagis och skola.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 26 november 2013 i Dokumentation, Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: