RSS

Hur påverkar den pedagogiska dokumentationen arbetet?

20 Nov

Jag har mina invändningar när det gäller den så kallade pedagogiska dokumentationen. Uppsåtet det finns många frågetecken kring användning och möjligheter. För ett år sedan började jag på en kurs som skulle handla om just pedagogisk dokumentation och när kursen var slut, ja då var jag inte så mycket klokare, kan man säga.

Men det här begreppet har fått en stor spridning i Sverige och man kan fråga sig vilken effekt den har fått. Karin Alnervik har i sin doktorsavhandling ”Men så kan man ju också tänka!” tagit tag i den frågan. Hon har intervjuat ett antal förskollärare om vad som har hänt när man infört den här formen av dokumentation.

Resultatet visar bland annat att förskolepersonal som arbetar med pedagogisk dokumentation börjar diskutera frågor som handlar om hur barn lär och hur förutsättningar för barns lärande skapas. Det uppstår också diskussioner om hur man ser på verkligheten och om hur barnens beteende tolkas. Som en följd av detta börjar man förändra sitt arbetssätt, vilket medför att motsättningar uppstår i verksamheten. För att lösa dessa motsättningar har verksamheten förändrats både på enhets- och barngruppsnivå. Fler har blivit inblandade i dokumentationsarbetet, vilket inneburit att berättelserna i dokumentationsmaterialet kommer i rörelse, genom att dokumentationerna analyseras i flera led. Berättelser som är i rörelse och att pedagogisk dokumentation kan uppfattas ur olika aspekter gör att pedagogisk dokumentation kan beskrivas som ett komplext verktyg.

– Ett resultat som framkommer är att det ofta blir motsättningar när nya arbetssätt införs och att det kan uppstå svårigheter när den gamla organisationen inte fungerar med de nya idéerna, säger Karin Alnervik

Det är alltså inte någon objektiv ”sanning” om dokumentationen vi får. Vad vi får veta är att den har gett upphov till diskussioner om sånt som rör barnen och verksamheten. Den diskussionen har säkert varit bra och nyttig på alla sätt och vis.

Men har det blivit bättre? Det vet vi inte, för vad är bättre och vad kan dokumentationen egentligen ge för vägledning?

Jag kan rekommendera alla som har boken ”Lyssnandets pedagogik” att bläddra fram det avsnitt där man får vet hur pojkarnas lek i kudd/rörelserummet kastades ut i skogen. Det var en utav de där motsättningarna som dyker upp i spåret av diskussionerna kring en dokumentation. Författaren till boken säger helt öppet att hon inte alls uppskattade det där rummet. Rörelse var inget hon gillade och pojkars lek inget hon förstod sig på. Med en så kallad pedagogisk dokumentation kunde hon ”visa” hur ”torftig” pojkarnas lek var. Bara spring och svett. Så hon ”vann” diskussionen och rummet gjordes om till något annat.

Kontrastera det mot det avsnitt där hon talar om den där hörnan där de föst satt dit några soffor som barnen började hoppa i. Det skulle ju vara en myshörna, man så blev det inte. Man skapade då istället en klipp och klister hörna. Även nu utbröt kaos. Man hade nu sin dokumentation som underlag för att få fram hur man skulle få hörnan att fungera. Eftersom den här hörnan handlade om bild och form/skapande, ville man inte släppa den och kasta ut den i skogen, som man gjorde med pojkarnas lek, utan nu ville man hjälpa barnen att nå fram till klistrandet, till demokratin och delaktigheten. Här skulle man ”lyssna”. Vilket man också gjorde, om man nu kan kalla det för lyssna. Min fråga är då: varför gjorde man inte något liknande med rörelserummet?

Om en dokumentation ger underlag för diskussioner är det bra, men ta den inte för sanningen. Man behöver gå djupare än så. Det är då det börjar bli intressant. Och se till att ha vetenskapligt på fötterna, inte romantiska och tjusiga religiösa idéer.

 
3 kommentarer

Publicerat av på 20 november 2013 i Dokumentation, Jobbet

 

Etiketter: , ,

3 svar till “Hur påverkar den pedagogiska dokumentationen arbetet?

 1. Janne

  20 november 2013 at 22:35

  Jag delar din skepsis.

   
  • Maths

   21 november 2013 at 07:07

   Tack! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: