RSS

Är iPad-spel pedagogiska?

18 Nov

Naturligtvis är datorer, smarta telefoner, surfplattor och liknande apparater till främst för vuxna. Men ett sätt att få de vuxna att lätta ännu mer på plånboken, är att marknadsföra vissa saker som nyttiga för barn och deras utveckling. Jag menar, vem vill inte att ens barn ska utvecklas på bästa sätt? Och eftersom barnen ändå vill låna våra apparater, kan man väl skaffa sig något pedagogiskt för barnen.

Det här är just nu ett starkt försäljningsargument när man nu vill ha ut surfplattor till barnomsorgen. Det läggs ner en otrolig mängd pengar på inköp av apparater och appar, allt med tanken att man ska gynna barnen. Men hur är det med det pedagogiska egentligen? Håller den tanken?

Padda

Jag har varit och är fortfarande skeptisk, även om jag tycker att det är OK att använda dem. Men det pedagogiska? På nätet finns det argument både för och emot, även om många likt jag är skeptiska.

På LiveScience hittar jag frågan: Är iPad games educational?.

But many of these games are only ”educational” in the loosest sense of the term, and almost none have been tested in rigorous studies, say scientists. The ones that have been tested show modest results.

”It turns out to be pretty hard to make games or content that are better than school,” said Jeremy Roschelle, director of the Center for Technology in Learning at SRI International, a nonprofit research institute in Menlo Park, Calif.

And when iPad games are educational, they usually aren’t as compelling as games designed solely to be fun and entertaining, Roschelle said.

[…]

But despite the flood of products, there’s little evidence that such games do much to improve cognitive ability or general test scores. That’s because practicing a game may hone a narrow set of skills needed to excel in the particular game, but those skills don’t extend to broader concepts or general abilities.

”If your outcome measure is a state test at the end of the year, you’re going to find no games move that,” Roschelle told LiveScience, referring to improving a person’s test score.

Men det är inte något fel i att spela dataspel, om man inte blir spelberoende. Det är inte automatiskt fel att ha kul, eller hur? Och det finns ändå vissa motoriska och neurologiska fördelar att spela spel, även om det inte gynnar barnet på något specifikt prov i skolan. Ibland kan man läsa artiklar om hur man kan ha nytta av att ha varit guildledare i World of Warcraft när man söker jobb. Så slutklämmen på artikeln känns ändå ganska balanserad.

On the other hand, there’s nothing inherently bad about the games, either.

”If your kid is making good grades and has friends and has interests, let ‘em play games as much as they want,” Roschelle said.

Man ska inte heller glömma att det även finns appar som inte är spel. Det kan handla om att ta bilder eller göra videofilmer. Det går att göra mycket skoj och lärorikt med en surfplatta, utan att ta till spel.

Och låt oss komma överens om en sak: kalla det för surfplatta, för det är så den kallas i hela samhället, utom i vissa hörn av barnomsorgen där den fått namnet lärplatta. Ska vi ha lär-datorer och lär-telefoner också? Nej, ärligt talat, låt den heta surfplatta. Man kan nämligen också enkelt surfa med den tillsammans med barnen också. Även det kan vara nyttigt och lärorikt.

learning by playing

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 18 november 2013 i Dator, IKT, Jobbet

 

Etiketter: ,

2 svar till “Är iPad-spel pedagogiska?

 1. Janne

  18 november 2013 at 21:33

  Mina erfarenheter av uttalat pedagogiska data- och TV-spel är att de överlag är fruktansvärt tråkiga.

  Däremot älskar både jag och barnen (mina egna á 7 och 5 – vi har ännu inte skaffat några plattor till min förskola) problemlösningsspel av typen ”Pettsons uppfinningar”, där man ska bygga fiffiga konstruktioner åt mucklorna eller vad de heter. Det finns ett liknande fysik-baserat spel från Disney där man ska bygga rännor åt vatten. Och så nåt som egentligen är en vuxenspel som går ut på att klicka/peka sig ut ut ett låst rum genom att hitta olika ledtrådar.

   
  • Maths

   18 november 2013 at 21:47

   Mina barn är nu 24 och 20 och när dom var små hade vi också Pettson. Det var inte så pedagogiskt, men bitvis kul med en del klurigheter. Vi köpte även ett ”pedagogiskt” program som hette Matteraketen, som inte var kul någonstans. Visst ungarna spelade, men så underhållande eller lärorikt var det inte.

   Det roligaste vi hade var nog Quake 2. Det var också läskigt och jag hade väl inte betänkligheter för ungarnas skull. Men ungarna verkar inte ha tagit någon skada av det. Jag spelade och vi fick spara varje gång vi lyckades med något för att slippa börja om från början och inte kunna komma ända fram. Till slut hittade jag diverse fusk på nätet och då hade vi riktigt roligt.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: