RSS

Sågning av allmänna råd

06 Nov

Skolverket är tydligen på gång med att revidera sina råd för den så kallade förskolan. Lagar och förordningar har ändrats på ett sånt sätt att man behöver göra om sitt stödmaterial till huvudmän och oss som jobbar i branschen. Men Lärarförbundet hittar en del märkliga saker och säger att den bör göras om helt och hållet.

Barngruppernas storlek är en otroligt intressant fråga. Det är det enda direktiv som Skolverket ger som vi och vår arbetsgivare gladeligen kan skita i. Inga påpekanden eller reprimander utgår om man bryter mot dessa. Däremot ska vi slaviskt följa allt annat. Precis allt annat kan straffa sig.

Sågning av allmänna råd

Det har till och med varit så, att Skolverket helt har levt i okunskap om hur man i kommunerna nu mera har ett kreativt sätt att tänka kring grupperna, ofta till följd att man kan trycka in allt fler barn utan att få kritik. Larmen och kritiken har duggat tätt — även på den här bloggen. Man skulle kunna kalla det för rationalisering eller vanvård beroende på perspektiv.

När Skolverket nu gör om sina råd, är det intressant att se hur de hanterar sin nya kunskap om barngrupperna. Och det är här Lärarförbundet med all rätt är kritiska. Istället för att skärpa reglerna, tar man bort dem.

– De allvarligaste bristerna rör barngruppsstorlekarna och förskollärarnas roll, säger Anna Tornberg, ombudsman på Lärarförbundet som skrivit remissvaret.

Tidigare fanns det i de allmänna råden en rekommendation att barngruppsstorleken i förskolan bör ligga på i genomsnitt 15 barn. Detta är nu borttaget.

– Eftersom genomsnittet i kommunerna ligger på 17 barn så bör ju detta snarare leda till att Skolverket lyfter upp och tydliggör denna riktlinje, i stället för att ta bort den, säger Anna Tornberg. (Lärarnas Tidning)

Det har förekommit kritik mot Skolverket förut. Allvarlig kritik. Och med det här förslaget kan man undra vilken skit det egentlig är. För det är säkerligen inte så att Skolverket varit okunniga om barngrupperna. Men nu har man inte kunnat blunda längre och då väljer man istället för att trycka hårdare på dem, att helt sonika ta bort dem. Att inte våga stå upp för att det bör finnas restriktioner i hur många barn som en barngrupp ska kunna innehåll, är en ren och skär skandal.

Frågan är om vi ska ta verket på allvar? Vi kanske ska börja skita i andra regler också och totalt dissa deras inspektioner? För det här är så undermåligt och skandalöst att man häpnar.

Mitt allmänna råd till Skolverket är följande: gör om och gör rätt!

Annonser
 
9 kommentarer

Publicerat av på 06 november 2013 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , ,

9 svar till “Sågning av allmänna råd

 1. Janne

  06 november 2013 at 22:08

  Barngruppstorlekarna är, som du säger, en otroligt intressant fråga. Vad är det t.ex. som gör att den faktorn nu plötsligt anses som ointressant för verksamheten? För det är väl så man bör tolka det, eller?

  Det här får jag nog lov att meditera över ett par dagar…

   
  • Maths

   06 november 2013 at 22:38

   Frågan är varför just Skolverket anser den vara ointressant. Finns det lobbygrupper som påverkar? Eller är det så att den nya skollagen och den reviderade läroplanen, samt alla signaler om mer skola, gör att man nu gallrar ut den här typen av frågor? Föräldrar och vi som jobbar med dessa stora grupper anser den vara viktig.

    
   • Janne

    10 november 2013 at 15:14

    Även i skolan är ju gruppstorlekarna av betydelse, men jag vet inte om det finns några rekommendationer av den typ som fanns i de allmänna råden för förskolan?

    Och facket vill inte ta i frågan med tång, ens. Typ: ”Ibland fungerar det bra med (för) många barn i en grupp, medan det ibland inte fungerar, trots att man har en jätteliten grupp.”

    Med borttagandet av rekommendationen blir det ännu svårare för oss att luta oss på fakta när vi klagar (gnäller?) på det för stora barngrupperna. Allt mer kommer istället att hänga på vår kompetens som pedagoger.

    ”Det är inte grupperna som är för stora, det är pedagogerna som är för små.”

     
    • Maths

     10 november 2013 at 22:12

     Det är ju det som är så lurigt med facket: vems sida står de på? Är de vår fackförening? Eller vilka är det som betalar avgifterna till dem? Sirén & co har synpunkter på det ena och det andra, men när det gäller vår arbetsmiljö — och barnens uppväxtmiljö inom barnomsorgen — då är det tyst. Jag har skrivit om det förut. Man kan i och för sig ge dem erkännande för att de just nu har synpunkter på gruppstorlekarna, men överlag är det dåligt.

     Att det skulle fungera ibland är ett obevisat amöbaargument. Det verkar mer vara grundat på en förhoppning att det borde funka än att det faktiskt gör det. Visst kan kanske vissa pedagoger klara av en något större grupp, man idag är det mer än något större grupper. Arbetssituationen blir skev. Lägger man till allt annat vi måste göra (enligt Skolverket), går det aldrig ihop sig.

     Det är dess utom ett kackalackasargument. Det kan motbevisas och man kan förstå att det är fel, men så fort skadedjursbekämparen åkt hem återkommer det.

     Hur man än väljer att se på argumentet, är det helt obevisat. Man tror man vet att någon någonstans lyckas. Hur dessa påstådda arbetslag faktiskt har det, det undersöker man inte. Man har inte gjort några stresstest på vare sig barn eller personal för att få det bekräftat. Alla vet ju hur informations om missförhållanden förs vidare i organisationen; alla vet att ingen vill stå där och säga att de inte klarar av barnen och verksamheten. Istället slätar man över och intalar sig att inget ändå blir bättre, eftersom ledningar och politiker inte lyssnar tillräckligt noga.

      
     • Janne

      10 november 2013 at 22:48

      Fackets klädsamma upprördhet ger jag inte mycket för. De har ju, som sagt, aldrig stöttat oss i den här frågan. Jag har uppdaterat ett av mina GULAG-inlägg på Medium (https://medium.com/gulag-redux/709bf1d26f72) med några rader om detta. Scrollar man ner till mitten, ungefär, så hittar man det…

       
      • Maths

       11 november 2013 at 21:28

       Bra! Men det är väl så att det är Skolverket som här går ifrån den vetenskapliga grunden och lutar sig mot obevisad och oprecisa påståenden. Skolverket håller sig inte till vetenskap och beprövad erfarenhet!

       På slutet nämner du en enkät. Vi har sådana i Stockholm varje år: medarbetarenkäten. Men den här helt felkonstruerad. Den förutsätter att varje enhet är en självtillräcklig enhet. I de flesta andra fall får vi veta att vi är del i en politisk organisation, men inte då. Då är det min chef jag ska ha synpunkter på. Högre upp än så går inte min kritik. Och vad ska jag säga om min chef? Han kan inte göra mycket åt situationen. De som beslutar går helt fria från kritik, för de nämns inte i enkäten. Och medborgarna i staden har i flera val valt att välja dessa skattesänkare. Men det skulle vara intressant att fundera lite närmare på dessa enkäter, deras funktion och vilka resultat de faktiskt ger.

        
       • Janne

        11 november 2013 at 21:48

        Nu hänger jag inte riktigt med… Syftar du på deras gamla rekommendationer om gruppstorlekar? Eller på det faktum att de plockat bort dem? Jag tror det kan vara svårt att hävda att man inte håller sig till vetenskaplig grund om man inte ens gör ett påstående (om att t.ex. gruppens storlek saknar betydelse). Det blir på sin höjd en implikation om att så är fallet. Eller att frågan är för trivial för att ens bemödas med ett svar.

        Enkätfrågan lämnar jag okommenterad. Annars kommer jag aldrig i säng ikväll… 😉

         
       • Maths

        11 november 2013 at 22:00

        Jag ska också i säng nu så: jag menade att det inte finns någon vetenskaplig grund att plocka bort regeln.

         
       • Janne

        12 november 2013 at 19:59

        Då är jag med på tåget igen. 😉

         

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: