RSS

LibreOffice i Valencia

29 Aug

Det blir allt fler företag och kommuner runt om i världen som går över till program med öppen och fri källkod. Dessutom vill man, liksom EU, ha öppna standarder. Det finns mycket att tjäna på en över gång. Vilket Valencia i Spanien har tagit fasta på när man nu går över till kontorsprogrammet LibreOffice.

Om det här kan man läsa på Generalitat Valenciana. Texten där är på spanska och eftersom mina kunskaper i spanska lämnar mycket att önska, har jag använt mig av Google Translate för att se vad som står där.

Regeringen har slutfört utvecklingen av fri programvara i alla kontorsarbetsplatser i Generalitat. Initiativet kommer årligen att spara 1,5 miljoner euro för förvärv av licenser från och med 2014.

”Vi startade projektet under det andra halvåret 2012 och, från och med idag, Open Office redan är installerad på datorn park 100% av Generalitat, cirka 120.000 datorer till området för undervisning, administrativa och rättsliga,” sade direktören Allmän information Technologies, Sofia Belles.

Initiativet är en del av sparåtgärderna och kostnadskontroll genom Consell vidtagits i syfte att minska de löpande utgifterna för IKT, i synnerhet utgifterna genom användning av proprietära programvarulicenser. Enligt belles, ”denna åtgärd och räddade oss 1,3 miljoner sedan början av projektet och, från och med nästa år kommer att generera årliga besparingar på 1,5 miljarder euro proprietära programvarulicenser.”

Förutom ekonomiska fördelar, ger engagemang för fri programvara andra fördelar såsom ansökan tillgänglighet i Valencia och kastilianska, oberoende av tillverkare, så som uppmuntrar till konkurrens och frihet att ändra och anpassa programvaran för alla behov .

Dessa besparingar tillfaller de som erhållits med andra flaggskeppsinitiativ för regeringen i FOSS som LliureX genomförande bygger på GNU / Linux för utbildning och införs i alla offentliga skolor i regionen (110.000 datorer ), och genererade besparingar på mer än 30 miljoner sedan starten 2005.

Också att teknisk uppgradering av företagets nätverk för att minska kostnaderna för kommunikation, tillsammans med andra kostnadskontroll åtgärder inom dessa områden har lett till en minskad förbrukning på 2,7 miljoner euro under 2012 .

Den fria programvaruinstallation kontor är en del av Valencias regeringens strategi att användningen av fri programvara i förvaltningen av Generalitat, vilket gör att inte bara besparingar i licensiering, men också främja utvecklingen av den lokala IKT-sektorn , främja Valencia i den digitala världen, och förbättra driftskompatibiliteten och säkerheten i informationssystemen i Generalitat.

Det här omnämns naturligtvis i ett meddelande från LibreOffice. Där släpper man nu version 4.1.1 av programmet. Men man anser att den här versionen ändå är för buggig för att användas av företag, istället rekommenderar man version 4.0.5.

The new release is a step forward in the process of improving the overall quality and stability of LibreOffice 4.1. For enterprise adoptions, though, The Document Foundation suggests LibreOffice 4.0.5, backed by certified professionals.

Min fråga blir då: när ska Stockholm, som gärna vill vara bäst och trendigast inom området IKT, gå över till LibreOffice? Men man kanske inte är så trendig som man tror? Kanske sitter man dessutom just nu fast i diskussioner kring missen att låta sitt spamfilter ligga hos Microsoft i USA, där all post kan läsas av amerikansk underrättelsetjänst.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 29 augusti 2013 i Dator, LibreOffice

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: