RSS

Kärlekskraften

25 Aug

Min fru plockade igår fram en bok hon skulle låna ut ur bokhyllan. Sin vana trogen läste hon ibland högt för mig när det var saker hon tyckte var intressanta. Hon delar gärna med sig av sånt. Och som många gånger förr kunde jag hitta en hel del relevant för mitt jobb.

Den här gången hette boken ”Energitjuvar. I familjen, i relationen och på jobbet.” av Ingalill Roos (Månpocket 2006).

Inom det som många idag vill koppla till skolan och kalla förskolan, påstås det att vi ska ha ett allt större fokus på lärande — vad nu det är. Och inte minst när det gäller de allra minsta, 1- och 2-åringarna, så är frågan om det inte missar det allra viktigaste under den perioden. Citatet har nedan handlar just om det. För den åldergruppen har en lång bit kvar innan man kan utsätta dem för skolliknande förhållanden.

Människans största drivkraft, oavsett vad vi gör, är den starka kraft som finns i kärlekens handlingar. Vi har ett djupt behov av att bli uppskattade och veta att vi duger. Vi vill:

  • bli sedda för den vi är
  • att andra lyssnar på oss
  • bli förstådda och bemötta
  • bli tagna på allvar
  • bli respekterade
  • känna närhet och gemenskap.

Vi bör därför på ett hopp om att kunna omge oss med människor som bejakar oss så att vårt jag kan bli förlöst. Kärlekskraften skapar goda människor och därmed ett gott samhälle. (s 197f)

Är det så vi bemöter barn inom barnomsorgen idag? Har vi förståelse och kunskap nog för att fatta att sånt här är viktigt? Har vi tid och möjligheter eller är det annat som prioriteras högre? Jag tror inte det.

Frånvarande och fördummade vuxna

Med dagens fördummande barnsyn, det kompetenta och självtillräckliga barnet, och fokus på dokumentation, där vi får lära oss att inte samspela med barnen utan ägna oss åt vårt jobb att dokumentera, blir förutsättningarna för en god verksamhet inte så — goda. Lägger vi till stora barngrupper blir beskrivningen av verksamheten riktigt dålig.

En tanke som slår mig, är att vi gör barnen till elever, till objekt för vår pedagogik. Barnen är inte subjekt och några vi umgås med på ett djupare mänskligt plan. Jo, många pratar om barns subjektsskapande, men det sker inte i relation till omvärlden utan är något som sker individuellt och på egen hand i varje barn. Kompetent och självtillräckligt. Det är inte många vuxna som har kunskap och kompetens nog att gå in i mellanmänskliga relationer till 15-20 barn och se varje barn som ett subjekt, en liten medmänniska.

Liksom i stora delar av litteraturen från 70-talet och framåt som riktar sig till barn, är de vuxna märkligt frånvarande. Vad gör de egentligen? Och det här gäller även på dagis, där verksamheten ändå är tänkt att drivas professionellt. Men inte ens i ett direkt samspel med barnen, är det så ofta jag ser personer som faktiskt ser barnet, som samspelar här-och-nu med barnet, som inte projicerar sina stereotyper av barn på de livs levande barn de har framför sig.

Anknytning och kärlekskraft

Min fru läste bara valda delar av slutet på boken ”Energitjuvar”, men där verkar det finnas många saker vi skulle kunna diskutera och som skulle göra vår verksamhet mer professionell. Det är också så att citatet ovan finns i ett sammanhang som knyter ann till många aspekter av det mänskliga känslolivet. Men dessa aspekter, anser jag, vara viktiga om man ska börja bygga en professionalitet kring småbarn.

På småbarnsavdelningarna borde det här vara aktuellt nu i slutet av augusti, med nya invänjningar och planering av höstens verksamhet. På småbarnsavdelningen är behovet som störst av anknytning på barnens villkor och den kärlekskraft som bara goda och känslomässigt närvarande vuxna kan ge. Vi behöver bara klara av det där obehagliga att vända blicken mot oss själva för att se vilka kunskaper vi har och hur vi rent faktiskt samspelar med barnen.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 augusti 2013 i anknytning, Jobbet, omsorg

 

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: