RSS

Bogotá går över till Linux

11 Aug

Bogotá i Colombia gör nu som München, den spanska regionen Extremadura och Hudiksvall, går över till Linux. För att vara lite mer precis så är det Ubuntu 12.04 man tänker använda. Det här läser jag hos Jhosman.

Vad det handlar om är att staden ska byta operativsystem och då också kontorsprogram på 992 datorer. Tanken är väl fram för allt att tjäna pengar på att slippa betala licensavgifter, men man ser troligen också andra fördelar med bytet från Windows. En beskrivning av projektet hittar man på Bogotás hemsida, som av lätt förklarliga skäl är på spanska.

Som sagt så är det Ubuntu 12.04 man tänker använda, men det verkar som om man inte är helt nöjd utan kan tänka sig att gå vidare till någon annan distribution. Jhosman citerar med hjälp av Google Translate.

In the first instance to Ubuntu . While we distance ourselves from some of its practices, was the distribution that we provided a larger responsiveness according to the contractual terms already decided.

Precis som München tar man alltså och anpassar distributionen för att bättre passa de behov man har och för att undvika det nya gränssnittet, Unity, i Ubuntu. Det tycks också handla om att inte låsa in sig till just Ubuntu, utan att det ska gå att byta plattform i framtiden. Man vill helt enkelt slippa den inlåsning man haft i Windows och undvika att hamna i en ny.

Med bytet av operativsystem följer också ett byta av kontorsprogram från Microsoft Office till LibreOffice. Man inser då att det krävs både acceptans från användarna och utbildning för att det ska fungera. Men i min mening är det helt beroende på om man redan har gått över till Office 2007 eller är kvar i Office XP, versionen innan gränssnittet Blue Ribbon introducerades. För LibreOffice är mer likt det gamla MS Office i utseendet.

Efter skandalen med den amerikanska säkerhets organisationen NSA, där Microsoft varit starkt indraget, kan jag undra när Stockholm ska ta bort sitt spamfilter från USA och även gå linan ut och migrera till Linux? Här finns inte bara pengar att tjäna, kan man lugnt säga.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 11 augusti 2013 i Dator

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: