RSS

Britterna har dåliga lösenord

10 Aug

Google Apps har gjort en undersökning där de intervjuade 2.000 britter om hur de gjorde för att skapa sina lösenord, de som de använder på internet. Även om resultatet, i min mening, inte är så förvånande så är de ändå rätt skrämmande. Så dåliga på att skapa bra lösenord är väl ändå inte vi här i Sverige. Eller?

För handen upp alla som som läser det här och som använder till exempel sitt husdjurs namn, betydelsefulla datum som födelse- och bröllopsdatum, barn eller andra familjemedlemmars namn. Risken är att nu har uppgett allt det här på något socialt medium som Facebook.

Det här kan man läsa om hos SvD idag. Naturligtvis var det en nyhet i England vid månadsskiftet, där bland andra Daily Mail och The Telegraph skriver om det för några dagar sedan. Man kan undra om det här blir en snackis i Sverige?

Det här mönstret att skapa lösenord är inget nytt, utan har funnits med under de cirka 15 år som jag har läst och funderat kring problemet datorer och säkerhet. Jag vill minnas att jag här läst om hur man hackat högt uppsatta personers konton redan runt år 2000, även då var det väldigt närliggande saker som var lösenordet. Tydligen så fortsätter i alla fall vanliga britter att skapa lätta-att-komma-ihåg-lösenord utifrån de här principerna. På ett sätt är det förståeligt, men inte speciellt smart. Även om man sitter hemma eller ”bara” använder sin telefon, så är man ändå ute på ett osäkert internet.

Visst kan man behöva byta sitt lösenord ibland, men det finns också sätt att skapa lösenord som kan ta en ansenlig tid att knäcka, även om hackaren kan sitta i lugn och ro med ett nedladdat lösenordsregister. Suzanne Kantra på Techlicious är en av många som skrivit om det, liksom Lisa Vaas på Naked Security.

Förutom att skapa ett säkert lösenord är det en god rutin att ha ett unikt lösenord på varje webbplats. För att ”komma ihåg” dem, så är det också bra att ha något program för att hantera lösenorden. Med ett sånt program behöver man bara komma ihåg ett lösenord.

Visst kan man försöka få folk att skaffa sig bra rutiner när det gäller lösenord, men uppenbarligen hjälper det inte. Så har inte man inte striktare rutiner när det gäller typer av lösenord på populära webbplatser? Det borde finnas möjligheter att blockera uppenbart dåliga lösenord, som det vanliga ‘password’. Det borde inte vara någon komplicerad sak att göra.

I en artikel i SvD från april konstateras det att lösenord står för 80 procent av dataintrång. Så det borde ligga i företagens och webbplatsernas eget intresse att gör något åt saken. Men man duckar nog i lösenordsfrågan och skyller på användarna och då blir det namnet på katten som blir lösenordet.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 10 augusti 2013 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: