RSS

Vem läser din mail, Stockholm – del 2

12 Jul

I slutet av februari 2012, alltså för nästan 1½ år sedan, frågade jag ”Vem i hela världen läser din mail, Stockholm”. Anledningen var att man då kunde läsa att hela Stockholms stads spamfilter gick via Microsoft och USA. Då tänkte jag nästa bara på att Microsoft är ett girigt multinationellt företag, även om jag var naiv nog att tro att ett demokratiskt land som USA inte skulle lägga sig i och snoka. I slutet av juni 2011, när Microsoft köpt Skype, skrev jag också att ”Storebrors bror ser dig i Skype också”. Men det värsta scenariot är nu sant: storebror ser dig!

Efter det att Edward Snowden avslöjade att USAs underrättelse organisation NSA och Prism-programmet kan vi nu säga att det är riktigt illa. Det senaste är dessutom att The Guardian nu också har avslöjat mer specifikt hur Microsoft har samarbetat med NSA och Prism. Samma Microsoft vars operativsystem, officeprogram, snabbmeddelandeklient, spamfilter etc som Stockholms stad använder.

Så förutom att ha låst in sig hos Microsoft finns det nu en stor risk att det som händer i Stockholm har kollats upp av underrättelseverksamheten i USA.

Det räcker alltså inte med att Micro$oft kommer med ursäkter. Stockholm ska inte skicka mail via USA! Vi ska inte heller använda någoting från Micro$oft som skulle kunna spionera på oss! Därför borde nu Stockholm kräva att avtalet sägs upp och att man hittar en annan leverantör av spamfilter.

Nej, det här är inte acceptabelt! Alla IT-ansvariga i Stockholm, inklusive politiker, borde ta sitt ansvar i den här frågan, men ännu har jag inte hört någon be om ursäkt eller ens lyfta frågan. Är det lite för pinsamt?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 12 juli 2013 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: