RSS

Ryska säkerhetstjänsten återinför skrivmaskinen

12 Jul

Alla börjar nog bli medvetna om hur sårbart det nya digitala samhället är. Att bygga sitt liv på den virtuella världen är kanske inte alltid hel lyckat. Och nu när det visar sig att även USA spionerar i stor skala, så är det nog många som drar öronen åt sig.

Några som verkar göra det är den ryska skyddstjänsten, som ansvarar för presidentens säkerhet. Där har man faktiskt köpt in 20 skrivmaskiner med bläckpatroner. Det här skriver Ekot om idag.

De spekulationerna har i alla fall väckts efter att tidningen Izvestija på ryska statens sajt för inköp upptäckt en förfrågan som ryska skyddstjänsten gjort om 20 stycken skrivmaskiner samt 100 bläckpatroner för skrivmaskiner av typen Triumf Adler Tven 180 och 500 patroner för skrivmaskinen Olimpija komfort.

En källa inom skyddstjänsten säger till tidningen Izvestija att man efter de uppmärksammade läckorna gjorda av Wikileaks, och nu senast amerikanen Edward Snowden, bestämt sig för att öka antalet pappersdokument – och minska antalet viktiga papper i elektronisk form.

En händelse som enligt tidningen fått ryska säkerhetsbedömare att tänka om är uppgifterna från Edward Snowden om att dåvarande president Dmitrij Medvedev var avlyssnad under G20 mötet i London för fyra år sedan.

Jag har läst som förslag på hur man ska slippa bli avlyssnad när man skickar mail, ska använda kryptering. Men skrivmaskinen är ett ännu radikalare grepp! Det tar lite mer tid att skriva, kanske, och definitivt mer tid för det att komma fram, men du slipper bli avlyssnad av alla stora aktörerna och länder på nätet.

Precis som den unga generationen har hittat tillbaka till vinylskivan, så kanske de även kommer att hitta tillbaka till det gamla hederliga brevet. För vi som är uppväxte med det, minns säkert den där speciella känslan av att få ett brev. Ett brev man dessutom kan spara, som inte raderas så fort hårddisken kraschar eller när man oavsiktligt trycker på fel knapp. Och inte är de så helt lätta att massavlyssna heller.

Så vem vet, kanske är ryska skyddstjänsten väldigt trendig just nu. Kanske har vi en back to basics och ett mer nyanserat användande av datorer.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 12 juli 2013 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: