RSS

Spyware – nu också i nästa version av Windows

09 Jul

Jag har inte varit lite förbannad över att Ubuntu innehåller spyware. Vad jag än söker efter på min egen dator, skickas sökningen rakt ut på internet. Jag har tidigare sagt att sånt här skulle inte ens Microsoft kunna hålla på med. Tyvärr får jag nog ge mig på den punkten, för det kommer förändringar i nästa Windows, Windows 8.1, som gör precis det här.

That’s changing by default in Windows 8.1. The new Win8.1 Smart Search — invoked by default through the Windows 8.1 Search charm — not only searches your computer for the string you specify. It also, all by itself, gathers up the terms and runs them through a Bing search. Making this cool new feature all the more lovable, Microsoft has officially announced that advertisers will be able to dish up advertising to your computer, based on the searches you perform on your computer. (InfoWorld)

Det här ger två vinster för Microsoft. 1) Mängder med sökningar till företagets egen sökmotor, Bing. 2) Möjligheten att kasta reklam i ansiktet på användarna — som då inte kan värja sig. Så kommersiellt borde det bli en framgång, för Microsoft med partners. Men hur blir det med användarnas integritet och valfrihet? Inte så lysande.

Vad som gör det hela riktigt snuskigt, är att alla användare av Windows redan har betalat för sin produkt. Man har köpt den och borde då slippa alla former av reklam. Microsoft har redan fått sina intäkter. Med Ubuntu är det lite annorlunda efter den är gratis att ladda ner och företaget inte kan få inkomster den vägen. Men i och med att sökningarna skickas ut på nätet, kan vi rikta en annan kritik mot just Ubuntu.

En annan effekt, som kanske inte är helt uppenbar — eftersom det inte direkt rör vare sig Microsoft eller Windows — är att det kan ge NSA och Prism möjlighet att också få se vad våra lokala datorer innehåller. För ni har väl läst om Snowdens avslöjanden om hur USA spionerar på sina och andras medborgare, helt utan insyn och kontroll? Om allt jag söker skickas till Microsoft i USA, är risken inte helt försumbar att det som grävs fram i min dator också skickas till Prism.

Alla förändringar och nyheter sockras som fantastiska upplevelser och njutningar, effektiviseringar och produktivitet, men det är i grunden ett sätt att vända bort blicken från vad det kanske mest handlar om. Det är precis så ficktjuvar jobbar.

Så snaran dras åt. Så förutom Facebook, Google och Yahoo, tre gratistjänster, som gräver efter våra data, kan vi nu också lägga, inte bara Ubuntu som är gratis, utan också Windows. Både gratis och betalt börjar smaka illa i min mun.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 09 juli 2013 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: