RSS

München och Monaco byter Windows XP mot Lubuntu

27 Jun

Jag läser på lubuntublog.blogspot.se att både München och Monaco tänker att ha kampanjer för att få folk att byta bort Windows XP, Microsofts 11 år gamla operativsystem, mot Linuxdistributionen Lubuntu, som är ett av medlemmarna i familjen Ubuntu.

Till slut står det nämligen bortom allt tvivel, att nu tänker Microsoft ta död på sitt mest populära operativsystem. Någonstans läste jag nyligen att det är runt 35% som fortfarande använder Windows XP. Och visst: varför byta bort något som fungerar. Är man ett företag är det en stor kostnad att byta ut alla sina datorer och är man privatperson har man vant sig och vill inte byta för det fungerar.

Men från april 2014 kommer det inte några fler uppdateringar. Eventuella buggar och sårbarheter kommer inte längre att fixas, vilket gör det mer riskfyllt att använda. Dessutom innehåller XP en hopplöst föråldrad webbläsare och det kommer inte att gå att installera de nya versionerna av webbläsaren Internet Explorer, om man nu vill ha den.

Istället tänker man alltså få folk att installera Lubuntu på sina gamla datorer. Det är få operativsystem idag som fungerar på så gammal hårdvara. Windows 8 gör det definitivt inte. Lubuntu klarar det däremot. Därför behöver folk inte köpa nya datorer, bara byta operativsystem. Dessutom anses Lubuntu vara likt Windows XP.

För att få folk att byta, tänker man alltså i München och Monaco att dela ut installations-CD till folk. En liten gest och fin vink om att det är dags att ta bort XP och pröva något nytt.

Det finns säkert väldigt många här i Sverige som fortfarande sitter med XP. Jag fick i våras höra om en pojkvän till en arbetskamrat som kramade sin gamla burk. Jag tycker att han — och alla andra som fortfarande kör XP — bör ta sig en funderare på att byta nu. De är 9 månader kvar på ”garantin”, sedan står ni där.

Och istället för att köpa en helt ny burk — vilket kan vara ett slöseri med resurser — laddar man ner en iso-fil, bränner den till en CD-skiva och installera om sin dator. Den blir garanterat både mycket piggare och mycket säkrare.

Kanske skulle jag ha en liten serie om Lubuntu för personer som vill byta? Jag menar, det är aldrig helt lätt att byta operativsystem.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 27 juni 2013 i Dator

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: